De Schakel
Nieuws
Leo van der Gouw is 100 jaar

Dorpsgenoot Leo van der Gouw is honderd geworden Feestelijk hingen de vlaggen uit aan de Akkerweg vanwege de honderdste verjaardag van Leo van der Gouw. Geboren in Tilburg en na wat omzwervingen al 45 jaar woonachtig in Berkel-Enschot. Hij runde…

Dorpsgenoot Leo van der Gouw is honderd geworden

Feestelijk hingen de vlaggen uit aan de Akkerweg vanwege de honderdste verjaardag van Leo van der Gouw. Geboren in Tilburg en na wat omzwervingen al 45 jaar woonachtig in Berkel-Enschot.

Hij runde een fysiotherapiepraktijk aan de Vlierlaan 58. Daarvoor woonde hij met zijn vrouw en 5 kinderen in het huis dat zijn broer had laten bouwen aan de Monseigneur Mutsaertsstraat. Zijn broer ging daar zelf niet wonen, omdat de gemeente verbood om duiven te houden.

Hij wilde destijds studeren, maar zoals hij het zegt: “de Duitser kwam” en daardoor moest hij 3 jaar lang verplicht in militaire dienst. Daarna had hij de keuze of in Duitsland te werk gesteld worden of bij de marechaussee gaan. Na de marechaussee werd hij sportinstructeur bij de politieacademie. Van de Rijkspolitie, want die onderverdeling was er destijds nog bij de politie.

Bewegen is leven
‘Ik mocht van de directeur van de politieschool een opleiding volgen aan de Sint Maartenskliniek in Nijmegen. Samen met mijn medestudenten behoorde ik tot de eerste lichting fysiotherapeuten. Mijn fysiotherapiepraktijk in Arnhem was de eerste in Nederland’, vertelt hij met gepaste trots. Als sportinstructeur bij de politieacademie liep hij 3x mee met de vierdaagse van Nijmegen. Daar was hij ook masseur. Hij heeft altijd veel gesport en dat is volgens hem ook de reden dat hij nog zo fit en vitaal is. ‘Bewegen is leven’, zegt hij enthousiast. Tot op hoge leeftijd tenniste hij nog bij TC De Rauwbraken.

De montere en nog qui vive Leo van der Gouw is een bezig baasje. Tuinieren en wandelen houden hem in shape, alhoewel zijn kinderen hem nu ontraden om nog de trap tegen de boom zetten of de heg te snoeien. Zelf overweegt hij met autorijden te gaan stoppen.

Tot zijn tachtigste liep hij elke dag minimaal 5 kilometer met zijn honden. Ook in de meimaand wandelde hij op en neer naar de kathedraal van Den Bosch voor een weesgegroetje en een kaarsje op te steken bij Maria. In zijn boekenkast staat een foto van Moeder Teresa. ‘Zo mooi wat zij betekende voor de armen. Heel haar leven was gewijd aan de armste kinderen. Ik vind het zo erg om te zien hoeveel armoede er is’, verklaart hij zijn inspiratie.

Ere lid KBO
In de ochtend is ook de KBO hem komen feliciteren en hebben hem ere lid gemaakt. Leo is al 35 jaar lid van deze club, maar heeft zelf nooit een activiteit meegedaan. ‘Alleen maar betaalt’, zegt hij lachend. Houdt u niet van bridge? ‘Nee, ik ben geen kaarter, dat is niet actief genoeg.’

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op