De Schakel
Ezelsoren
Leestips tijdens de Boekenweek

Van 9 t/m 18 april 2022 is het weer Boekenweek in Nederland en Vlaanderen. De 87e editie staat in het teken van een ode aan de eerste liefde. Zoals gebruikelijk krijg je in deze periode het Boekenweekgeschenk cadeau wanneer je…

Van 9 t/m 18 april 2022 is het weer Boekenweek in Nederland en Vlaanderen. De 87e editie staat in het teken van een ode aan de eerste liefde. Zoals gebruikelijk krijg je in deze periode het Boekenweekgeschenk cadeau wanneer je minimaal € 15,- aan boeken koopt in de boekhandel. Ilja Leonard Pfeijffer schreef dit jaar het geschenk met de titel ‘Monterosso mon amour’. Marieke Lucas Rijneveld schreef het Boekenweekessay. ‘Het warmtefort’ kost €3,75.  

 

Deze keer in Ezelsoren geef ik een viertal tips voor boeken die over verschillende vormen van liefde gaan. Over de liefde voor (kinder)boeken of voor lekker eten, maar ook over de liefde voor entertainment, een stad en uiteraard voor elkaar.

 

Wie achter deze deur verdwaalt- T. Dragt en R. Kromhout

Rindert Kromhout en Tonke Dragt schreven een fantasievol en spannend verhaal over een geheimzinnig koninkrijk boordevol avonturen en de bijzondere manier om er te komen. Tegelijkertijd is dit boek een ode aan het (kinder)boek dat je al lezen overal naar toe laat reizen.

 

Laurenzo zit nog maar kort in een nieuwe klas. Een klas die niet zo vol kinderen zit als de vorige, maar ook een klas die bekend staat als ‘lastig’. Meester Tom Wit heeft er zijn handen vol aan. Er is vaak ruzie en hoewel ze maar met zijn tienen zijn, maken ze veel kabaal. Tenzij de meester aan het voorlezen gaat. Dan geniet Laurenzo van de rust en laat hij zich meeslepen door het verhaal en de stem van meester Tom. Op een dag mag hij samen met een klasgenootje op bezoek bij een echte schrijfster. Deze Lavinia Morgenster woont in een oud huis aan de Laan van Schijn en Wezen. Lavinia is een aparte en geheimzinnige dame en ook in haar huis zijn raadselachtige dingen te bespeuren. Zo is er in de gang een bijzondere deur die toegang geeft tot het rijk der Kosmopolieten.

 

‘Wie achter deze deur verdwaalt’ is een allegorie over de kracht van verhalen, een avontuurlijk verhaal en een modern sprookje ineen. De prachtige illustraties van Linde Faas geven dit fraaie verhaal nog meer sfeer. Geschikt voor kinderen tussen 8 en 11 jaar.

 

Uit liefde meneer Tuschinksi- Tanaya Commandeur

Een historische roman over bioscoopmagnaat Abraham Tuschinski, de liefde voor zijn theaterimperium, zijn familie én een verboden liefde. Een ontroerende en tragische geschiedenis. Na het lezen van dit boek zul je nooit meer hetzelfde naar de naam ‘Tuschinkski’ kijken.

 

Het boek begint in het jaar 1912 wanneer Abraham Tuschinski en zijn zwagers Hermann Ehrlich en Hersch Gerschtanowitz een bioscoop openen in Rotterdam. Abraham is een Joodse immigrant uit Polen en een ambitieuze zakenman. Met de steun van zijn vrouw Manja en zijn zwagers (en hun vrouwen) bouwt hij een imperium op van theaters in Rotterdam en Amsterdam.

Maar ook de liefde voor zijn familie wordt belicht. Het verdriet om het verlies van twee kinderen, een geheime affaire die hij omwille van zijn gezin beëindigt, tot aan het trieste lot van de families Tuschinski, Ehrlich en Gerschtanowitz in de Tweede Wereldoorlog.

 

Het grote ovenhandboek – Karin Luiten

Hou je van koken? Dan loopt het water je in de mond bij het lezen van dit kookboek. Boordevol zoete en hartige recepten. Een echte must-have dus voor alle thuis- en hobbykoks. Zeker wanneer je van een opgeruimde keuken houdt wanneer je aan tafel gaat.

 

Het voorwoord van dit kookboek begint met de veel belovende woorden: ‘Alleen luie koks werken veel met de oven’ van Robert Kranenborg. Ben je dan een luie kok wanneer je graag met de oven werkt? Volgens Karin niet. Koken en bakken met de oven heeft zoveel meer voordelen: je zet in een handomdraai gemakkelijke en mooie gerechten op tafel. En terwijl de oven zijn werk doet, ruim je de keuken op en heb jij alle tijd voor je visite. Of voor de krant, of de was, of wat dan ook.

 

Met mooie foto’s en door Karin zelf getekende illustraties is het een heerlijk kookboek om te hebben!

 

Zwaluwdans – Jet Nijland

In haar debuutroman ‘Zwaluwdans’ neemt Jet Nijland je mee op reis naar Sevilla. Je maakt kennis met Elisa, Manuel, Neva en Nando, die je meenemen op hun avonturen in deze prachtige stad. Een ‘feelgoodroman’ over een liefdesgeschiedenis tegen de achtergrond van de Spaanse burgeroorlog.

 

Als je tijdens het lezen van dit boek niet het idee krijgt ‘ik wil naar Sevilla, met eigen ogen Triana zien en genieten van Spaanse tapas’, dan is dat niet te wijten aan de beeldende schrijfstijl van Jet Nijland. Door haar manier van schrijven lijkt het alsof je in de ruimte staat waar Elisa haar zwaluwdans uitvoert en ruik je zelf de zoete geur van sinaasappelbloesem in de tuin van Casa de Pilatos die Nando aan Neva laat zien en ruiken.

 

Meer recensies?

Neem ook eens een kijkje op de site www.boekrecensiesblog.nl. Daar lees je recensies van bovengenoemde tips en nog veel meer andere boeken.

 

Wie achter deze deur verdwaalt

Uit liefde meneer Tuschinki

Het grote ovenhandboek

Zwaluwdans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op