De Schakel
Nieuws
Lancering verzamel- en plaatjesboek ‘IK HOU VAN BERKEL-ENSCHOT’

Dit is de eerste regel van het in 1992 door Gerard Korthout gemaakte ‘officiële’ dorpslied, maar ook de titel van het verzamel- en plaatjesalbum dat op 2 maart aanstaande wordt gelanceerd. Een boek met ruim tweehonderd stickerplaatjes en een aantal…

Dit is de eerste regel van het in 1992 door Gerard Korthout gemaakte ‘officiële’ dorpslied, maar ook de titel van het verzamel- en plaatjesalbum dat op 2 maart aanstaande wordt gelanceerd. Een boek met ruim tweehonderd stickerplaatjes en een aantal begeleidende teksten dat de lezer laat kennismaken met het verre en recente verleden van Berkel-Enschot. Een dorp waar het goed wonen, werken en verblijven is. Een dynamische dorpsgemeenschap om trots op te zijn!

Fotobijschrift: Van links naar rechts: Jack van der Sanden, Peter Timmermans, Harrie van Esch, Anton van Dorp, Mart Koenen en Petra Robben. Rinus van der Loo was verhinderd. (Foto: Theo van Etten).

Hoe kwam het boek tot stand? Eind vorig jaar startte op initiatief van Jumbo Denissen een werkgroep van erfgoedenthousiastelingen met het maken van dit album. Anton van Dorp, Harrie van Esch, Mart Koenen, Rinus van der Loo en Jack van der Sanden, betrokken bij Heemkundekring De Kleine Meijerij, Petra Robben van Stadsmuseum Tilburg en fotograaf Peter Timmermans waren er de afgelopen maanden maar druk mee. Zij zochten thema’s, verzamelden leuke en afwisselende afbeeldingen en schreven teksten. Een intensieve en mooie samenwerking en het resultaat mag er zijn. Eenentwintig hoofdstukken met een korte inleidende tekst en in totaal 206 plaatjes nemen u vanuit de historie mee naar de hedendaagse tijd.

Thema’s als ‘Veel ouder dan gedacht’ over de archeologische vondsten in het dorp, ‘Veranderingen in het gemeentebestuur’ eindigend met het jaar waarin Berkel-Enschot ophield een zelfstandige gemeente te zijn, ‘Van boerendorp naar forensenplaats’ en ‘Rooms vanaf de wieg tot het graf’ verwijzen naar het verdere verleden. Voor zichzelf sprekende onderwerpen als ‘Een groen dorp’, ‘Een hapje en een drankje’, ‘Sportief actief’, ‘Een rijkgeschakeerd kunstpalet’, ‘Bruisende activiteiten’, ‘Leut in Knollevretersgat’ en ‘Bekende inwoners’ brengen ons weer meer in de huidige tijd. Het boek zal herinneringen oproepen en daarnaast wellicht ook antwoord geven op vragen over ons dorp die u altijd al had willen stellen.

De samenwerking tussen Heemkundekring De Kleine Meijerij, Stadsmuseum Tilburg en Jumbo Denissen heeft geleid tot een interessant album. Hopelijk vinden de inwoners van ons dorp dat ook. Bent u nieuwsgierig geworden?

Burgemeester Theo Weterings, ook inwoner van ons dorp, zal op 2 maart het officiële eerste exemplaar ontvangen.

De plaatjesactie bij Jumbo Denissen in Winkelcentrum Koningsoord start op 2 maart en loopt tot en met 26 april 2022. U kunt daar het lege album verkrijgen en bij iedere besteding van € 10,00 ontvangt u drie stickerplaatjes om in te plakken.

Tekst: Anton van Dorp

 Carnaval 2005 (foto Peter Timmermans)

Wandelen op ’t hoekse (Foto Mart Koenen)

Eben-Haezer (Coll. Rinus van der Loo)

Fabriek Jurgens textiel (coll: Rinus van der Loo)

Kerk Trappistinnen (Foto: Peter Timmermans)

Ingekwartierde militairen (1914) bij Keeke de Kommies (coll: Rinus van der Loo)

Zuster Oda Swagemakers (Foto: Peter Timmermans)

Berceau Koningsoord (Foto: Peter Timmermans)

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op