De Schakel
Bedrijf in beeld
KZO/013 Advocatenkantoor

KZO/013 is gespecialiseerd in arbeidsrecht, ondernemingsrecht, familie- en erfrecht en mediation. Over hun manier van werken, merken ze op: “Een advocaat is een meester in de rechten. Maar de mens erachter is net zo belangrijk. Daarom zijn de KZO |O13…

KZO/013 is gespecialiseerd in arbeidsrecht, ondernemingsrecht, familie- en erfrecht en mediation. Over hun manier van werken, merken ze op: “Een advocaat is een meester in de rechten. Maar de mens erachter is net zo belangrijk. Daarom zijn de KZO |O13 Advocaten meer: wij zijn mensen in de rechten”. Een interview met Chantal van der Sprong, die sinds ruim een jaar verbonden is aan het kantoor.

Chantal is afgestudeerd in mededingingsrecht, maar ze is overgestapt naar familierecht en erfrecht. ‘Dat zijn geen eenvoudige onderwerpen, mensen komen nogal eens in paniek bij je en weten geen raad met wat hen is overkomen.’ Je mag dan als jurist kennis van zaken hebben, maar dat betekent nog niet dat je alle zaken probleemloos op een rijtje kunt krijgen. Het is belangrijk dat je snapt, dat de persoon die bij je komt vaak geen raad weet met de situatie. Je zult eerst rust moeten scheppen voor je verder kunt.
Daar komt nog bij dat een deel van je cliënten geen kennis heeft van hun verplichtingen of rechten. Het verwachtingspatroon van de cliënt is soms niet reëel. Een mens kan wel wat willen, maar of dat past in het Nederlandse recht is weer een andere zaak. ‘Ik probeer steeds om tot een realistische oplossing te komen.’

Inleven
Meestal is het erfrecht meer een juridische aangelegenheid dan het familierecht. Maar ook daar wordt je regelmatig geconfronteerd met menselijke problemen. Bijvoorbeeld als een weduwe niet weet hoe je kunt zien wat er op de bank staat en ze ook niet weet hoe je een overschrijving moet doen. In die gevallen is er nog veel voorlichtend werk te doen, voordat je echt kunt beginnen aan de zaak zelf.

‘Het is heel belangrijk dat je op voet van gelijkheid met een cliënt omgaat.’


Ook kan het zijn dat je wordt geconfronteerd met grote conflicten tussen broers en zussen over de erfenis. Als er bijvoorbeeld een huis verkocht moet worden, is men het nogal vaak niet eens over de prijs die het moet opbrengen. Soms heeft het ene kind het geld vaak veel harder nodig dan het andere. Dan zul je eerst de zaak moeten ordenen voor je aan het eigenlijke werk kunt beginnen. Kortom, een advocaat in familiezaken moet zich heel goed kunnen inleven in complexe, menselijke situaties.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: KZO|013 Advocaten

KZO|013 Advocaten
Spoorlaan 460
5000HD Tilburg
013-5366555
E: info@kzoadvocaten.nl
I www.kzoadvocaten.nl

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op