De Schakel
Reportage
Kunstmarkt in het winkelcentrum Eikenbosch

Het is gezellig druk. Een koortje zingt, begeleid door enkele instrumenten. Meisjes geven een dansvoorstelling. Er staan stoelen en tafels en je kunt gratis koffie of thee krijgen. Op kraampjes ligt  de kunst uitgestald. Het is kunstmarkt in het winkelcentrum Eikenbosch.…

Het is gezellig druk. Een koortje zingt, begeleid door enkele instrumenten. Meisjes geven een dansvoorstelling. Er staan stoelen en tafels en je kunt gratis koffie of thee krijgen. Op kraampjes ligt  de kunst uitgestald. Het is kunstmarkt in het winkelcentrum Eikenbosch.

Een breed aanbod
Kunst is een breed begrip. Er is keramiek, tiffanyglas, sieraden, schilderijen, tekeningen en boeken. Opvallend is dat de aanbieders van al dat moois bijna allemaal vrouwen zijn. Maken mannen geen kunst? Een uitzondering zijn de sieraden die Adrie Hamers uit Udenhout aanbiedt. Ze zijn gemaakt van afgekeurde fietsbinnenbanden. Ze vertelt: “Ik doe het fijne werk van de sieraden, maar mijn man Martin maakt de tassen. Hij heeft altijd tassen gemaakt. Na zijn pensioen heeft hij de machines daarvoor mee naar huis genomen en hij maakt de tassen nu van fietsbanden”. Die krijgt ze van een fietsenmaker, die blij is dat hij een deel van zijn afval kwijt is. De banden worden eerst goed gewassen, zodat ze zonder problemen bewerkt kunnen worden. Het ziet er charmant uit en mensen hebben ook interesse om iets leuks mee naar huis mee te nemen voor een heel schappelijke prijs.

Het is verrassend om te zien hoeveel mensen in Berkel-Enschot mooie dingen maken

Schilderijen en tekeningen
Kraampjes met tekeningen en schilderijen zijn er in overvloed. De aanpak is heel verschillend. De één tekent of schildert abstract, waarbij dan weer de nodige inspanning van de kijker wordt gevraagd om zich een idee te vormen, wat het voorstelt of zou moeten voorstellen. Anderen maken traditionele, min of meer romantische afbeeldingen van bloemen, vogels en kinderen. Er is voor elk wat wils. Er is een rijk aanbod aan workshops, waar je je verder kunt bekwamen in tekenen en schilderen.

Opvallend is het kraampje van Tonnie van den Hoek. Daar hangen portretten van mensen en dieren. Ze zijn trefzeker geschilderd. Als je de afgebeelde persoon in het winkelcentrum zou tegen komen, zou je die direct herkennen. Tonnie vertelt: “Kunst was bij ons thuis heel gewoon. Mijn vader was kunstschilder en dan neem je vanzelf het nodige mee. Ik vind het fijn om het materiaal te leren kennen en er iets moois van te maken”.  Het resultaat mag er zijn.

Bekijk hier het complete fotoalbum

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

 

Bekijk hier het complete fotoalbum

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op