De Schakel
Nieuws
Koninklijke onderscheiding voor 7 vrijwillige brandweermannen

Burgemeester Theo Weterings speldde zaterdag bij zeven mensen van de vrijwillige brandweer de medaille op die ze tot lid in de Orde van Oranje-Nassau maakt. Wat meteen opvalt is dat deze groep mannen een hechte groep vormt. Of zoals Peter…

Burgemeester Theo Weterings speldde zaterdag bij zeven mensen van de vrijwillige brandweer de medaille op die ze tot lid in de Orde van Oranje-Nassau maakt. Wat meteen opvalt is dat deze groep mannen een hechte groep vormt. Of zoals Peter van Rijsewijk zelf zegt: ‘een vriendenclub’. Hij omschrijft zijn werk als een ‘stukje spanning en ontspanning’. 

De vrijwillige brandweer in Berkel-Enschot is een groep van twintig mensen, waarvan drie vrouwen. Best knap als je weet dat het pak op zich al erg zwaar is en als ze met perslucht moeten werken je 20 kilo extra meedraagt. 

Paul Verhoeven geeft aan dat ze meer dan honderd keer per jaar uitrukken. Dat komt neer op zo’n twee keer week dat ze opgepiept worden. Daarvoor zijn ze 24/7 beschikbaar. Zijn er zes mensen op de kazerne aanwezig, dan kunnen ze op weg. ‘Eigenlijk verdiend mijn omgeving meer een lintje’, stelt hij daarom vast. Daar komt ook nog de wekelijkse kennis en vakmanschapsavond bij, waarbij ze nieuwe technieken leren. ‘We hebben met het gebied Berkel-Enschot van alles wat: snelweg, industrie en het spoor. Dat vereist specifieke kennis op die gebieden’, aldus Verhoeven. 

Varkenshouder Louis Klomp uit Moergestel ziet de onderscheiding als een stukje waardering. Hij kan zich nog goed herinneren dat zijn team ooit een jongen van rond de acht jaar had gered. Die mocht met zijn vader tijdens zijn schoolvakantie mee op de vrachtwagen. Helaas kwam hij klem te zitten en het duurde enkele uren om hem uit zijn benarde positie te redden. Eenmaal uit het ziekenhuis kwam hij met een grote pot snoep op de kazerne om iedereen te bedanken. Over Louis Klomp wist de burgemeester nog de lachers op de hand te krijgen, omdat hem informatie toegespeeld was dat Louis de Marijke Helwegen van het team genoemd wordt. Hij is namelijk overal al aan geholpen, rug, ogen en oren. Alhoewel dat laatste volgens zijn teammaat weinig zin heeft, ‘want hij luistert toch nooit’. 

In de eregalerij worden de volgende namen toegevoegd (op de foto van Links naar Rechts. In het midden Burgemeester Theo Weterings):

Paul Verhoeven (48) is 26 actief bij team Berkel-Enschot

Eric Mateijsen (52) is 21 jaar actief bij team Tilburg-Centrum

Ad van den Dries (53) is 33 jaar actief bij team Berkel-Enschot

Roger Michels (52) is 33 jaar actief bij team Berkel-Enschot

Peter van Rijsewijk (50) is 28 jaar is actief bij team Berkel-Enschot 

Louis Klomp (49) is 26 jaar actief bij team Berkel-Enschot en post Moergestel 

Ton Robben (51) is 30 jaar actief bij team Berkel-Enschot; 

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts