De Schakel
Reportage
Ons Koningsoord: ‘bloed, zweet en tranen’

Een mijlpaal voor Berkel-Enschot: Ons Koningsoord is zaterdag officieel geopend. ‘Een monument van stilte en bezinning krijgt nu een plek in een nieuwe gemeenschap’, zei Wim van den Donk, Commissaris der Koning. Samen met burgemeester Noordanus verrichtte hij de openingshandeling.…

Een mijlpaal voor Berkel-Enschot: Ons Koningsoord is zaterdag officieel geopend. ‘Een monument van stilte en bezinning krijgt nu een plek in een nieuwe gemeenschap’, zei Wim van den Donk, Commissaris der Koning. Samen met burgemeester Noordanus verrichtte hij de openingshandeling. Zij onthulden de windhaan, een windwijzer in de vorm van een haan.

Voordat de opening officieel kon plaatsvinden, genoten genodigden van een kopje koffie of thee tijdens de muzikale klanken van muziekvereniging Concordia. De foyer van De Schalm vormde het decor van deze ontvangst. Over de rode loper vertrok iedereen vervolgens naar de Kerkzaal, achter de bibliotheek. Cabaretière Karin Bruers praatte daar de ochtend aan elkaar.

‘Bloed, zweet en tranen’
Verantwoordelijk wethouder Mario Jacobs sprak de mensen toe over het grootse project. Dat de realisatie van het woonlandschap niet zonder slag of stoot ging, bleek wel uit zijn woorden. ‘We kunnen het in drie woorden samenvatten: bloed, zweet en tranen. Hier staat een trotse wethouder om wat we met z’n allen hebben bereikt. Ik heb weleens gedacht dat het nooit ging lukken: plafonds kwamen naar beneden en in de kelder stond het water kniehoog.’

Ook de Van den Donk sprak zijn trots uit en feliciteerde iedereen met het geweldige resultaat. De burgemeester was aanwezig in het kader van zijn ‘afkickprogramma’. Zaterdag was het namelijk zijn laatste dag als burgervader. De opening van Koningsoord was een van de laatste klusjes die hij verrichte.

Grote tegenslagen
Na de officiële opening riep Karin Bruers de vertegenwoordigers van de verenigingen en bedrijven naar voren die zich in het voormalige klooster gehuisvest hebben. Ook projectontwikkelaar Hendrik Roozen nam plaats op een van de stoelen en vertelde over de grote tegenslagen zoals het water in de kelder. Bruers ging doorlopend in gesprek met alle vertegenwoordigers.

In de middag konden geïnteresseerden het voormalige klooster bekijken. Om twee uur startte de jaarlijks terugkerende Kunstroute. Het is de eerste keer dat Stichting EXPO, De Schalm en de bibliotheek de route in Koningsoord kunnen organiseren. Bezoekers konden het werk van tien geselecteerde kunstenaars bewonderen in de kloostergangen.

Open dag
Het hele weekend stond in het teken van de realisatie van dit project. Zo vonden er op zaterdag verschillende concerten plaats. Op zondag opende Koningsoord de deuren voor iedereen tijdens de open dag met activiteiten voor jong en oud.

Tekst: Annebelle Nooteboom
Foto: Peter Timmermans

Klik hier voor het fotoalbum van de Opening en Open Dag Ons Koningsoord

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op