De Schakel
Nieuws
Kom ook naar ‘Groeten uit Berkel-Enschot’

Vorige week donderdag vond de officiële opening plaats van het evenement ‘Groeten van Berkel-Enschot’. Gérard Appels, voorzitter van Stichting Straat overhandigde het eerste boek, dat ter gelegenheid van dit event is uitgegeven, aan burgemeester Theo Weterings. Inmiddels ook dorpsgenoot, bedankte…

Vorige week donderdag vond de officiële opening plaats van het evenement ‘Groeten van Berkel-Enschot’. Gérard Appels, voorzitter van Stichting Straat overhandigde het eerste boek, dat ter gelegenheid van dit event is uitgegeven, aan burgemeester Theo Weterings. Inmiddels ook dorpsgenoot, bedankte hij de organisaties voor het bijeenbrengen van zoveel mooi cultureel erfgoed in ons dorp.

Stichting Straat, Stadsmuseum Tilburg en Factorium Podiumkunsten hebben de diverse onderdelen van het evenement Groeten uit Berkel-Enschotbijeengebracht. Gérard Appels belichtte in zijn openingswoord alle onderdelen van het evenement, zoals de exposities ‘de waarde van het bewaren’ in Onder d’n Hooizolder, Koningsoord en Monument van Riel en de 3 speciale documentaires gemaakt door de Tilburgse Videoclub TAS over Sint Job, de Ronde van Berkel en het onderwijs die de hele periode te zien zijn in de Bibliotheek. 

Leven in Berkel en Enschot
Hanny Robben, geboren en getogen in ons dorp, nam iedereen verbeeldend mee in een verhaal over Berkel en Enschot. In eerste instantie twee verschillende dorpen met veel eigenheid, maar steeds meer verbonden met elkaar. Met als hoogtepunt daarin wel de viering van 800-850, de Dorpsquiz en de eenheid in het met elkaar staan achter het behoud van ‘Ons Koningsoord’ en de sluiting van de spoorwegovergangen.

Hendrik Roozen en Lisanne van der Lubbe gaven een presentatie over Ons Koningsoord ‘tot nu toe’ en blikten ook even vooruit wat er nog in ontwikkeling is, zoals het project rond het samenbrengen van de jonge en oude bewoners, het winkelcentrum en de nieuwe theaterzaal.

Groeten uit Berkel-Enschot
Ter gelegenheid van dit evenement brachten Petra Robben en Berry van Oudheusdendorpsgenoten bijeen is een mooi boek met daarin veel historisch beeldmateriaal. ‘Hoe was het om in Berkel-Enschot op te groeien? Hoe werd je als nieuwkomer ontvangen? Hoe ging je hier uit? Een mooie verzameling van portretten met veel eigen fotomateriaal van onder andere Marcel Panis, Henk Hoppenbrouwers, Maarten van de Ven en de familie Kan. Het boek is voor 10 euro verkrijgbaar bij de boekhandel. 

Vol programma
Nog tot en met zondag 6 oktober zijn er veel exposities, rondleidingen, architectuurexcursies, fietstochten langs monumentaal groen en een spetterend afsluitweekend vol muziek, dans en toneel. Het weekend van 14 en 15 september is het Open Monumentendag en ook dan is er veel te zien en te beleven.

Kijk voor het volledige programma op de speciaal voor dit event geopende website www.groetenuitberkelenschot.nl

Bekijk hier het fotoalbum van de officiële opening.

Tekst: Elke van Dommelen
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts