De Schakel
Nieuws
Kom kijken bij De Dikke Bandenrace

Enkele weken voor de jaarlijkse kermis in het jaar 1953 zaten enkele heren op het terras van café ‘Het Centrum’, tegenwoordig ‘De Bron’, en stelden vast dat het tijdens de kermis maar een saaie boel was. Zij kwamen op het…

Enkele weken voor de jaarlijkse kermis in het jaar 1953 zaten enkele heren op het terras van café ‘Het Centrum’, tegenwoordig ‘De Bron’, en stelden vast dat het tijdens de kermis maar een saaie boel was. Zij kwamen op het idee een wielerwedstrijd te organiseren. Op maandagavond, alleen voor inwoners van het dorp en op gewone fietsen. Spatborden eraf, hangstuur erop en trappen maar. Zo ontstond de Dikke Banden Race.  Op maandagavond 24 juni wordt de Ronde van Berkel weer gereden, al voor het 67ejaar op rij. Tijdens en na de wedstrijd is het natuurlijk weer ouderwets gezellig langs het parcours en uiteraard in het Brendersstraatje. 

De ronde begint aan het begin van de avond. Eerst is het de beurt aan de jeugd. Daarna gaan de junioren, veteranen, dames en senioren van start. De kermismaandag blijft daarmee in Berkel-Enschot een heel bijzondere avond. Meer dan 120 dorpsgenoten pakken dan hun ‘gewone’ fiets en gaan de strijd met elkaar aan op het parcours door de Molenstraat, via de Burg. Brenderstraat naar de Akkerweg en via de kasseien op de ‘Hel van de Hoolstraat’ weer naar de Molenstraat. Meer dan 200 ondernemers, hoofdzakelijk uit ons dorp, stellen mooie prijzen ter beschikking aan de deelnemers. Soms is dat een geldbedrag, maar vaak ook waardebonnen of goederen. Zij zorgen ervoor dat er voor iedere deelnemer aan de finish een mooi prijzenpakket is. 

Feest
Al tijdens het aanmoedigen is het een vrolijkheid van jewelste. Het publiek bouwt ieder jaar haar eigen feestje. Bij de start en finish is het al gezellig druk. Langs de route zijn er straatbarbecues en borrels. En na afloop van de koers is het een ware dorpsreünie in het Burg. Brendersstraatje. De horeca trekt opnieuw alle registers open om het iedereen naar de zin te maken.

Deelnemen
Vorige week werd de fleurige flyer over de Ronde van Berkel met alle informatie bij de Schakel mee bezorgd. Deelnemers kunnen nog inschrijven via de website op www.rondevanberkel.nl. In verband met de veiligheid is het aantal deelnemers aan de Jeugdronde gelimiteerd. De inschrijftermijn sluit op woensdag 19 juni 2019 exact om 20.00 uur. 

Starttijden
De start en finish is zoals gebruikelijk in de Molenstraat. De starttijden zijn als volgt:
18.30 uur: jeugdronde 7-8 jaar
18.45 uur: jeugdronde 9-10 jaar
19.00 uur: jeugdronde 11-12 jaar en junioren (13 t/m 17 jaar)
19.30 uur: dames 
20.00 uur: veteranen (40+)
20.30 uur: senioren

Kijk voor meer informatie én leuke foto’s op www.rondevanberkel.nl

Tekst: Elke van Dommelen
Foto: Bas Haans (archief 2018)

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op