De Schakel
Uitgelicht
Koffietijd (aflevering 6)

Elkaar ontmoeten met een kop koffie of thee… In een serie van 6 artikelen maakt u kennis met Koffietijd, een kleinschalig sociaalmaatschappelijk initiatief voor kwetsbare ouderen.   In deze laatste aflevering van Koffietijd ontmoet Tineke Donga, voorzitter van de Dorpsraad,…

Elkaar ontmoeten met een kop koffie of thee…

In een serie van 6 artikelen maakt u kennis met Koffietijd, een kleinschalig sociaalmaatschappelijk initiatief voor kwetsbare ouderen.

 

In deze laatste aflevering van Koffietijd ontmoet Tineke Donga, voorzitter van de Dorpsraad, Arie van Boekel, vrijwilliger bij Koffietijd. Enthousiast vertelt Tineke hoe trots zij is dat Berkel-Enschot dit initiatief heeft voor kwetsbare ouderen in ons dorp. ‘De Dorpsraad heeft mede de randvoorwaarden gecreëerd voor Koffietijd, maar mensen als Arie doen het echte werk! Het is fantastisch dat mensen dit voor elkaar willen doen. In een dorp lijkt het een vanzelfsprekend gegeven, maar je moet het toch maar willen doen als vrijwilliger.’

Vanuit een maatschappelijke opgave wil de Dorpsraad een goede voorziening tegen lage kosten neerzetten. Koffietijd draagt eraan bij dat onze ouderen langer thuis kunnen blijven wonen. ‘Wat we met elkaar kunnen opvangen, doen we samen. Ik ben daarom alle vrijwilligers en TC de Rauwbraken heel dankbaar. Daarnaast kunnen we natuurlijk niet zonder de professionele zorg’, aldus Tineke.

Praten in een klein groepje voegt een extra dimensie toe

Arie kwam via ContourdeTwern in aanraking met Koffietijd. Toen hij in 2013 als gevangenispastor met pensioen ging, wilde hij graag iets gaan doen waar zijn hart lag. Als gastheer bij Missionair servicecentrum Tilburg (MST) ving hij mensen op die aan de rand van de samenleving stonden. Toen MST in verband met Corona dicht ging, besloot Arie de verbinding te zoeken met zijn eigen dorp. In Berkel-Enschot ging hij op huisbezoek bij kwetsbare ouderen die verlegen zaten om dieperliggende gesprekken en nu samen de derde groep van Koffie vormen; een gespreksgroep. ‘Wanneer je een-op-een gesprekken voert, ontstaat er een vertrouwensbasis. Praten in een klein groepje tijdens Koffietijd zal daar nog een andere dimensie aan toevoegen. Onderlinge uitwisseling kan zo verrijkend werken. Gesprekken kunnen gaan over verschillende thema’s, zowel maatschappelijke, bijvoorbeeld de politiek, als persoonlijke thema’s: over het voorbije leven, persoonlijke ontwikkeling, welke invloed heeft je gezondheid op je leven en wat zijn zaken waarin je tekort geschoten bent. Het zijn prachtige gesprekken over levensthema’s die je kunt delen met lotgenoten. Durf je kwetsbaarheid te laten zien, want je staat er niet alleen voor’, besluit Arie.

Voor meer informatie over Koffietijd kunt u contact opnemen met ContourdeTwern: 0610932179

 

Koffietijd is op zoek naar vrijwilligers,
ook voor het vervoer!
Kun jij ons helpen?
Bel 0610932179

 

Tekst: Ingrid Roets

Foto: Bas Haans

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op