De Schakel
Uitgelicht
Koffietijd (aflevering 3)

Elkaar ontmoeten met een kop koffie of thee… In een serie van 6 artikelen maakt u kennis met Koffietijd, een kleinschalig sociaalmaatschappelijk initiatief voor kwetsbare ouderen. Aflevering 3 ‘Ik zit altijd in de startblokken als iemand me vraagt voor een…

Elkaar ontmoeten met een kop koffie of thee…

In een serie van 6 artikelen maakt u kennis met Koffietijd, een kleinschalig sociaalmaatschappelijk initiatief voor kwetsbare ouderen.

Aflevering 3

‘Ik zit altijd in de startblokken als iemand me vraagt voor een ochtend gezelligheid’, lacht Zwedie Bernink (75). Goedgemutst vertelt hij hoe de thuiszorg aan hem vroeg of hij het leuk zou vinden om naar Koffietijd te gaan. ‘Natuurlijk! Ik ben weliswaar twee dagen per week op een zorgboerderij in Biezenmortel, maar daarnaast veel thuis en alleen. Ik vind het leuk om te tuinieren, maar het liefst zoek ik sociale contacten. Ik ben open naar mensen toe en praat tegen iedereen’, knipoogt hij.

Niets hoeft, alles mag! 

‘Koffietijd is wekelijks op een vaste ochtend. We zijn een klein, gemoedelijk groepje van ca. 10 gelijkgestemden die koffiedrinken met iets lekkers erbij, wat praten en een spelletje doen zomaar voor de gezelligheid. Ter afsluiting lunchen we met een kop gezonde soep en een lekker broodje. Wat ik zo leuk vind aan deze locatie bij Tennisclub De Rauwbraken, is dat je buiten bent. Er is altijd beweging en altijd wat te zien. Er wordt getennist en ik kijk graag naar de treinen! Dat vind ik leuk, vroeger als kind speelde ik veel met treintjes.’

 

Vrijblijvend kennismaken

Anky Hamers, voormalig leerkracht op basisschool Berkeloo, zocht invulling voor haar vrije tijd toen ze gestopt was met werken. Op een tennisochtend maakte ze kennis met Koffietijd en het leek haar erg leuk om als vrijwilliger hierbij een handje te helpen. ‘Koffietijd geeft de gasten structuur in de week, een moment om naar uit te kijken. Het samen zijn en het samen eten geeft de mensen voldoening. Het is echt een verwenmoment. Je ziet dat er gesprekken op gang komen over vroeger, over het dorp en als je elkaar wekelijks ziet vertel je steeds meer. Ik zie vriendschappen ontstaan en dat is mooi!’ Anky geeft aan dat het zo fijn is dat er bij belangstelling eerst een huisbezoek en een kennismakingsgesprek plaatsvindt met een vrijwilliger. Dan kan iemand eerst, samen met de vrijwilliger, een keer vrijblijvend komen kijken of Koffietijd bij hem of haar past voordat deelname start.

 

Tot slot roept de heer Zwedie u op: ‘Zoekt u gezelligheid, kom dan eens naar Koffietijd. Niets hoeft alles mag!’

Voor meer informatie over Koffietijd kunt u contact opnemen met ContourdeTwern: 0610932179

 

Tekst: Ingrid Roets

Foto: Bas Haans

 

De heer Zwedie Bernink en Anky Hamers

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op