De Schakel
Nieuws
Koe Koba, een bijzondere koe, ja dat is ze….

 Woensdagmiddag 10 mei ging ik met mijn kinderen Roos en Joost op bezoek bij het melkveehouderij van de familie van de Pas, maar meer in het bijzonder bij koe Koba. Zij heeft een prestatie van jewelste geleverd, ze heeft namelijk…

 Woensdagmiddag 10 mei ging ik met mijn kinderen Roos en Joost op bezoek bij het melkveehouderij van de familie van de Pas, maar meer in het bijzonder bij koe Koba. Zij heeft een prestatie van jewelste geleverd, ze heeft namelijk de bijzondere mijlpaal van 100.000 liter melk bereikt.

Dat dit een bijzondere gebeurtenis is, blijkt wel uit het feit dat dit de eerste koe is die dit heeft gepresteerd in de 35 jaar jaar dat boerin Anneke en haar man Kees dit bedrijf nu runnen. Het bedrijf bestaat momenteel uit 100 koeien en 70 stuks jongvee. Het bedrijf is altijd van vader op zoon overgegaan en bestaat al vanaf 1850. Ze zijn zo ontzettend trots op koe Koba, iedereen mag het weten! Zo is Koba op de foto gezet met sjerp, deze foto is in het groot te bewonderen bij de boerderij aan de Heikantsebaan.

Koba is bijna 14 jaar en de eerste letter van haar naam heeft ze te danken aan haar moeder, wiens naam ook met een K begon, namelijk Koosje. Koba is op het melkveebedrijf geboren en dus nooit meer weggegaan. Ze is een heel bijzondere koe zo verteld Anneke: ‘Ze is een markante koe, ze is de baas van de groep. Deze status heeft ze verworven met haar leeftijd, lef en pit. Ze heeft een heel specifiek karakter.’ Koba gaat nog niet met pensioen als het aan Anneke ligt, ze geeft nog 40 liter per dag, dus dat mag ze nog even blijven doen, zolang dat gaat.

Maar hoe weten we nu dat Koba zoveel melk heeft gegeven? ‘Elke 6 weken wordt er een monster genomen van de melk van iedere koe afzonderlijk, met dat monster wordt bepaald hoeveel vet en eiwit de melk bevat. Daarbij wordt ook genoteerd hoeveel liter melk de koe in die periode heeft gegeven. Zo wordt er dus bijgehouden hoeveel liter melk een koe in haar leven heeft gegeven en dat is dus bij Koba al 100.000 liter. ‘Hiervoor krijgen ze van Koninklijke Coöperatie Rundveeverbetering Delta een oorkonde en een tegeltje, superleuk want dat is de eerste die ze mogen ontvangen.

Boerin Anneke is zoals ze zelf zegt: ‘kei trots en vind het zo bijzonder dat deze ‘oude’ Koba dit heeft bereikt.’ Koba heeft een speciaal plekje in haar hart.

 

NB: Wat hadden we een geluk dat we vandaag langsgingen op het bedrijf, vanochtend was er een kalfje geboren. Helemaal zwart met witte sokjes, ze was prachtig. Dat pikten we mooi mee deze middag.

 

Tekst: Ellen de Visser
Foto: Harm Tuerlings

 

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op