De Schakel
Uitgelicht
Klimaatverandering: hitte, regenbuien en waterfonteintjes

Dat het klimaat verandert, zullen niet veel mensen meer ontkennen. Het ene na het andere record sneuvelt. Afgelopen weken hadden we een hittegolf die langer aanhield dan ooit eerder was voorgekomen. En de zomers van 2018 en 2019 zullen veel…

Dat het klimaat verandert, zullen niet veel mensen meer ontkennen. Het ene na het andere record sneuvelt. Afgelopen weken hadden we een hittegolf die langer aanhield dan ooit eerder was voorgekomen. En de zomers van 2018 en 2019 zullen veel inwoners van Berkel-Enschot nog lang heugen.

 

 

Grote veranderingen

De verandering van het klimaat is nu niet langer een kwestie van cijfers in de krant, mensen merken gewoon dat het warmer wordt dan het ooit is geweest. Maar niet alleen hogere temperaturen spelen een rol. Als het warmer wordt is ook het zeewater warmer. Als er dan koudere lucht over zee wordt aangevoerd, neemt de kans op buien toe. En dat kunnen heftige buien zijn, zoals de laatste dagen te merken was.

Maar ook buiten Nederland zijn er grote veranderingen. Door het smelten van het ijs neemt dit jaar de ijskap van Groenland veel meer af dan ooit tevoren. Het in dit jaar gesmolten water van die ijskap zorgt voor een verhoging van de waterstand in de oceanen van ongeveer 1,5 millimeter.

Klimaatverandering is op veel manieren waarneembaar

Zomerse buien vroeger

Ook vroeger kwamen er in de zomer heftige buien voor, waarbij in korte tijd veel regen naar beneden kwam. Bepaalde straten liepen in Tilburg bij dat soort omstandigheden steevast onder water. Kinderen vonden dat geweldig om in te spelen. Moeders waren daar minder enthousiast over. Die wateroverlast was toen vooral het gevolg van krappe rioolbuizen die het water moesten afvoeren. Dat is in de loop van de tijd aanzienlijk verbeterd.

 

Waterfonteintjes in het Wilhelminaplantsoen

Jan Smits woont al vele jaren aan de noordelijke kant van het Wilhelminaplantsoen. Hij kijkt vanuit de woonkamer op het centrale grasveld. Op 18 augustus was er ’s avonds omstreeks 19 uur een flinke hoosbui. Toen hij naar buiten keek, zag hij tot zijn verbazing twee waterfonteintjes in het grasveld omhoog spuiten. Hij pakte zijn fototoestel en maakte er foto’s van. De fonteintjes kwamen bijna een meter hoog. Na tien minuten was het waterballet voorbij.

Ondanks de verbetering in de waterafvoer kon op dat moment het water onvoldoende wegstromen en zocht het zijn weg naar boven, waar het water kennelijk een uitweg had gevonden. Klimaatverandering blijkt grote en kleine gevolgen te hebben.

 

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Jan Smits

 

 

 

 

 

 

 

About the author

Related Posts