De Schakel
Nieuws
Kinderen met plezier naar de voetbal

Afgelopen weekend was wethouder Rolph Dols te gast bij Jong Brabant voor de aftrap van fair play.  Onder de noemer Positief Voetbal Klimaat Tilburg (PVKT) stond de wethouder op het voetbalveld en sprak tot de jeugdspelers, ouders en begeleiders van…

Afgelopen weekend was wethouder Rolph Dols te gast bij Jong Brabant voor de aftrap van fair play. 

Onder de noemer Positief Voetbal Klimaat Tilburg (PVKT) stond de wethouder op het voetbalveld en sprak tot de jeugdspelers, ouders en begeleiders van teams. Hij noemde het belang van de 3 P’s: positiviteit, plezier en passie. Dat een speler een keertje een foutje maakt bij de bal aanname of een gegeven pass is natuurlijk niet zo erg. Dat geldt ook voor de scheidsrechter. Die kan ook een foute inschatting maken. Het gaat erom dat je elkaar daar niet meteen op aanvalt. Respect naar elkaar is wat het spel nodig heeft om er spelplezier aan te beleven.

Voor de zesde keer is door de gemeente Tilburg het PVKT-aftrapweekend georganiseerd. Alle Tilburgse voetbalverenigingen hebben het convenant getekend. Bij Jong Brabant zijn ze een echte voortrekker. De club heeft een aparte commissie Sportiviteit en Respect. 

Cultuur
Voorzitter Bert van den Wijngaard is blij met komst van de wethouder naar zijn club. Het belang van fair play komt dan net even iets anders over. ‘Een wethouder op de club heeft toch iets speciaals. Al voordat PVKT er was, waren we met sportiviteit bezig. Die cultuur zit al in de vereniging. Gelukkig maar, want ik zou geen Jong Brabant willen zonder die cultuur’, aldus de voorzitter. Erwin de Bresser zorgt ervoor dat de kinderen op de hoogte zijn van de gedragsregels. ‘Stukje duidelijkheid rond teamafspraken. Op tijd aanwezig zijn, op tijd afmelden, de juiste kleding bij je hebben’, noemt Erwin wat voorbeelden op.  

Mondiger
Voor de jeugdscheidsrechters, trainers en teambegeleiders zijn er workshops. ‘Kinderen zijn wat mondiger, zelfstandiger dan vroeger. Vanaf de leeftijd 9 en 10 jaar begin je het te herkennen. Een simpel voorbeeld uit de workshop is het woordje niet. Zeg niet wat de kinderen niet moeten doen, want dat is onduidelijk. Wat bedoel je dan wel? Hou de bal aan je voet en ga dribbelen, is duidelijker dan niet te ver voor je uit spelen’, verduidelijkt De Bresser.

Ouders
Op ouderavonden worden filmpjes vertoond over het gedrag langs de lijn. Om ouders bewust te maken van dit gedrag, zijn afgelopen weekend peren uitgedeeld. Met een peer in de mond kun je niet schreeuwen. Beter om naderhand complimenten te geven over wat er goed ging. 

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op