De Schakel
Kerststallen kijken

Een kerststal is zoveel meer dan een beeldengroep onder een afdakje. Het is een uitgebeeld verhaal over de geboorte van Jezus. Wie het verhaal kent voelt de troost in Maria, het verlichtende in Jezus en de goedmoedigheid in Jozef. Iedereen…

Een kerststal is zoveel meer dan een beeldengroep onder een afdakje. Het is een uitgebeeld verhaal over de geboorte van Jezus. Wie het verhaal kent voelt de troost in Maria, het verlichtende in Jezus en de goedmoedigheid in Jozef. Iedereen heeft zijn eigen invulling bij het kijken naar kerststallen. 

Voor Gemma en Fons de Kok is dit kijken uitgegroeid tot passioneel verzamelen. Inmiddels bezitten ze ongeveer 120 kerststallen die de dag na Sinterklaas overal in huis een voorname plaats krijgen. De eerste aanschaf, 46 jaar geleden, waren bronzen beelden. ‘Deze vind ik de mooiste.’ Fons pakt de 25 cm hoge Jozef van zijn vaste plek naast het kindje in de kribbe en laat voelen hoe zwaar het beeld is. Het in één kleur, gladde figuur heeft een gedetailleerd gezicht en is inderdaad knap gemaakt door de kunstenaar Siegfried Haas. Het is geen uniek exemplaar, want met mallen wordt het bronzen beeld veelvuldig herboren. ‘Het schaapje zo strak; de eenvoud is zo mooi’, voelt Fons door het koude bronzen materiaal heen. 

Vertederend
Gemma heeft meer oog voor de kerststal van een veel kleiner formaat uit Afrika. Uit hout gesneden. ‘Het Kerstverhaal op zich is zo mooi; dat er nergens plek voor Jozef en Maria was en dat Jezus in een stal geboren is’, zegt Gemma vertederd. Deze vertelling uit de bijbel vertelde de heilige Franciscus uit Assisi in 1223 met een levende kerststal in een Italiaans bergdorpje. Dat zou het begin geweest kunnen zijn voor de kerststal zoals wij die nu kennen. Wereldwijd wordt hier een eigen invulling aangegeven. De os en de ezel worden in Zuid Amerika en Portugal vervangen door een haan en lama. De Canadese stal is soms een indianen tipi met een beer en wolf.     

Verwonderd
Bijzondere kerststallen zijn gratis te bewonderen bij familie Koenen van het Museum Onder d’n Hooizolder. Afgelopen zondag waren er al ruim 20 mensen geweest. Volgens Mart Koenen zijn de reacties heel positief. ‘Mensen reageren heel verwonderd’. Hij heeft veertig stallen staan. Van miniatuur tot grote beeldengroepen uit de jaren dertig. Vanaf zondag tot oudejaarsdag is het museum aan ’t Hoekske 6A in Berkel-Enschot dagelijks geopend en is er warme chocolademelk. 

Tekst en foto: Ellen van Slooten

Bronzen kerstgroep Familie de Kok


About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op