Ik wil graag lekker eten tijdens kerst, maar ik geniet soms meer van het ‘wat gaan we eten proces’. Urenlang in de keuken staan vind ik vaak heerlijk, als ik in mijn eentje nieuwe dingen aan het uitproberen ben. Maar…
Ik wil graag lekker eten tijdens kerst, maar ik geniet soms meer van het ‘wat gaan we eten proces’. Urenlang in de keuken staan vind ik vaak heerlijk, als ik in mijn eentje nieuwe dingen aan het uitproberen ben. Maar heel lang in de keuken staan als de familie over de vloer is, met de kans dat het mislukt; deze optie slaan we over dit jaar.
Dus ook dit jaar ga ik voor een eenvoudig recepten, zoals jullie dat van mij gewend zijn. Ik wil het namelijk niet op mijn geweten hebben dat het kerstdiner mislukt. Je kan heel veel van tevoren klaar maken dit keer. Ik denk dat er weinig aan kan mislukken, dus het komt allemaal goed. Mocht dat niet zo zijn, de supermarkt met kant en klaar gerechten is nooit ver weg…
Voorgerecht Romige preisoep
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 grote prei
- 1 middelgrote aardappel
- ½ l groentebouillon
- 2 plakjes ontbijtspek
- 1,5 el crème fraîche
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Snijd de prei in stukjes
- Schil de aardappel en snijd deze in blokjes.
- Doe de prei, aardappel, bouillonblokje en 1/2 liter kokend water in een soeppan en laat 20 minuten op middelhoog vuur koken.
- Leg ondertussen de plakjes ontbijtspek op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak in 15 minuten tot krokante reepjes. ( Je kan het spek ook bakken in een pan)
- Voeg de crème fraîche toe aan de soep en pureer met een staafmixer tot een gladde soep.
- Schenk de soep in soepkommen en leg één plakje ontbijtspek op de soep. Maak het af met een toefje crème fraîche en wat gemalen peper, want dat staat zo leuk!
Ik heb de soep geserveerd in twee ‘oude’ soepmokken van mijn oma, stukje nostalgie bij het kerstdiner…
Hoofdgerecht Snel stoofpotje
Ingrediënten voor 4 personen:
- 2 kleine uien * 1 el tomatenpuree
- 2 knoflook * 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 250 gram gehakt * 1 tl oregano, zout, peper
- 200 gram courgette * 350 ml runderbouillon
- 250 gram broccoli * peterselie naar smaak
- 300 gr krieltjes
- 200 gram winterwortel
Hoe maak je het?
- Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook. Bak de ui samen met de knoflook 5 minuutjes in een wokpan of pan met dikke bodem, wat je hebt, als er maar een deksel op kan.
- Voeg het gehakt toe en bak al roerend bruin.
- Voeg de tomatenpuree toe en bak een minuutje mee.
- Voeg de tomatenblokjes toe, oregano en de runderbouillon toe aan de pan. Breng op smaak met versgemalen zout en peper. Laat zachtjes pruttelen.
- Snijd ondertussen de winterwortel, courgette en broccoli in stukjes. Voeg deze samen met de krieltjes toe aan de pan en sluit af met een deksel. Laat dit nu stoven op laag vuur voor zo een 30 min.
Serveer met wat stukjes brood.
Kerst (kinder)grand dessert
Nu de kinderen wat ouder worden, vinden ze het ook steeds leuker om dingen zelf te maken. Voor deze rubriek in de kersteditie heb ik ze uitgedaagd met het volgende: ‘Maak drie toetjes voor het kerstdiner, die je vervolgens zelf maakt. Ook moet je per toetje iets gebruiken uit de moestuin!’
Hieronder presenteren Roos en Joost het grand dessert van Berkelse Bodem:
Van ieder gerecht hieronder een korte omschrijving
Appelflap kerstboom met ijs:
Ingrediënten voor twee boompjes
2,5 bladerdeegplakjes – 1 appeltje – rozijntjes- kaneel en suiker
Snijd 2 bladerdeegplakjes in 4 vierkantjes (dus ieder plakjes 4 stukjes), vul ze met kleine stukjes appel en rozijn gemengd met wat suiker en kaneel. Vouw ze dicht in een driehoek. Het andere plakje snijd je doormidden en vul je, daarvan maak je 2 boomstammetjes. Doe ze in de oven op 220 graden voor een 10-15 min en maak er dan een kerstboom van, serveer eventueel met ijs en poedersuiker.
Smoothie met framboos:
Mijn kinderen doen dit echt op gevoel, dus ze pakken wat yoghurt, bevroren frambozen, beetje honing en de staafmixer erop. Je kan het afmaken met wat chocoladetopping of kaneel.
Kersthavermoutkoekjes met jam:
Ingrediënten voor 10 koekjes: 100 gram havermeel (gemalen havermout) – 50 gram boter- 50 gram jam- 2 el melk- 2 el kristalsuiker- 1 tl vanillearoma- 1 tl bakpoeder- snuf zout- 1 tl speculaaskruiden
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng het havermeel, suiker, bakpoeder, zout en kruiden door elkaar. Meng in een andere schaal de boter, melk en vanillearoma door elkaar. Doe nu de twee schalen samen en kneed er een deeg van. Maak een bal, leg die voor 10 min in de koelkast in folie. Daarna rol je het deeg uit en steek je koekjes uit. Wij hebben kerstboompjes gebruikt, daarna hebben we deukjes in de koekjes gemaakt en gevuld met wat jam, zo lijkt het net of er kerstballen in de boom hangen. Doe de koekjes voor een 15 min in de oven.
Maak er een mooie kerst van en een goed 2024 gewenst,
met nog meer recepten van BERKELSE BODEM!
Ellen de Visser
Agenda
t/m 20-2-25 | Expositie FotoBE Aardse en Hemelse zaken |
13-2-2025 | Schrijfatelier 1&2 |
13-2-2025 | 5e (finale) 50 hindernissen competitie |
14-2-2025 | Letterloll 0-18 maanden |
16-2-2025 | Ruilbeurs de Torenhoek |
18-2-2025 | Cursus Klik&Tik |
18-2-2025 | Energiecafé thuisbatterijen, BEC |
Iets gevonden of verloren?
Wij maken de match