De Schakel
Reportage
Kermis: zo zoet als een suikerspin

De kermis is wederom een succes geweest. Geen wanklanken, behalve al de laatste ronde van de botsauto’s wordt aangekondigd of als de kleuter nu toch echt naar huis moet na een middagje pony rijden, rondjes draaien en genieten van alle…

De kermis is wederom een succes geweest. Geen wanklanken, behalve al de laatste ronde van de botsauto’s wordt aangekondigd of als de kleuter nu toch echt naar huis moet na een middagje pony rijden, rondjes draaien en genieten van alle mooi versierde kramen.

Voor de oudere jeugd is er de uitdaging van de 40 meter hoge zweefmolen. Twee meiden uit groep 8 komen er net uit. Op hen wachtten twee andere klasgenootjes. Vol enthousiasme vertellen ze dat ze er al voor de 2ekeer in zijn geweest. Gisteren was de eerste keer en het was zó hoog dat de vriendinnen elkaar stevig vast hielden. Hun klasgenoot geeft hoofdschuddend aan dat hij daar echt niet in gaat. Hij gaat zijn 10 euro kermisgeld liever elders uitgeven.

Knalerwtjes
Van zijn leeftijd zijn er genoeg te vinden in de gokkraam. Het bekende muntjes schuiven. Het graaien in de ronde kuipjes met de gewonnen muntjes, totdat je de bodem voelt. Helaas was je dan vergeten op tijd te stoppen om ze in te wisselen voor een prijsje. Bij een groep jongens gebeurde dat niet. Ze hebben gekozen om in te wisselen. Dat de prijsjes door de jaren heen niet veranderd zijn, blijkt wel als ze de knalerwtjes meteen laten knetteren op de stoep. Ook de botsauto’s zijn in trek. En de vier elastieken boven de trampoline zijn continue bezet deze zondagmiddag.

Vluchtige kus
Voor twee pubers is deze middag helemaal speciaal. Onwennig geven ze elkaar een vluchtige kus voor het huis van Frankenstein. Daarna lachen ze en zie je de blokjesbeugel. Een attractie verder is de rups. Zouden ze daar net uitgekomen zijn en wat gebeurde er op het moment dat het doek even een intiem van de buitenwereld afgesloten momentje maakte? Niet elk ritje is zo spannend. Behalve dan voor diegene die de kwast van de bal af kan trekken. Die mag een rondje extra.

Dorpse kermis
De zoete geur van de kermis zit hem niet alleen als je het Wilhelminaplantsoen op loopt via de suikerspinkraam of de Hollandse gebakkraam, niet alleen als je aan komt bij de snoepwagen met de lekstokken in alle kleuren en maten. Het zit hem in de beleving, het genieten, de grote ogen van een klein kind dat een prijsje krijgt bij eendjes hengelen, de kleine in de nek bij papa en de zwaaiende opa en oma op het bankje als de brandweerwagen in de carrousel met daarin hun oogappel weer voorbij komt. De begroeting van Piet naar Jan en alleman. Een dorpse kermis is niet extreem hoog, hard, veel, druk of schreeuwerig. In een bescheiden vorm is het juist de charme van het kleine, knusse, rustige dat deze kermis zo zoet maakt.

Ga hier naar het fotoalbum en klik op de foto

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts