De Schakel
Met Passie
Kees Schellekens verzorgt al twintig jaar de vogels in de volière bij de Torentjeshoef

Bij Zorgcentrum Torentjeshoef aan de Oranjesingel staat een volière, vol met mooie vogeltjes. Die is van de gemeente, maar de vogels worden verzorgd door Kees Schellekens en zijn kleinzoon Mike, van wie de vogels ook zijn. Kees doet dat al…

Bij Zorgcentrum Torentjeshoef aan de Oranjesingel staat een volière, vol met mooie vogeltjes. Die is van de gemeente, maar de vogels worden verzorgd door Kees Schellekens en zijn kleinzoon Mike, van wie de vogels ook zijn. Kees doet dat al twintig jaar. In de volière vliegen meer dan twintig vogelsoorten rond.

Passie voor vogels

Kees Schellekens heeft altijd een passie voor vogels gehad. ‘Vroeger’ ging hij veel naar buiten en toen waren er ook meer vogels. Hij vertelt: ‘Er waren vinken, groenlingen en schrèverkes. Die zag je overal met hun opvallende gele veren, maar nu zijn ze verdwenen’. Schrèverke is de oude Brabantse naam voor geelgorzen. Ze worden zo genoemd, omdat hun eitjes fijn getekend zijn, alsof er met een dunne penseel overheen is gegaan.

Maar tegenwoordig gaat hij niet zo veel meer op stap. Gelukkig zijn er de vogels van de volière. Als we daar staan, vliegen overal de vogels rond. Het zijn uitheemse vogels, maar ook zien we putters, vinken en groenlingen. Kees vertelt: ‘Die mag je niet in het wild vangen en er dan verder mee kweken. Maar als ze in een volière zijn geboren, krijgen ze direct een ring om en dan is het duidelijk dat het geen gevangen vogels zijn. En daar mag je verder mee kweken’.

Vogels verzorgen

Het is mooi als vogels in een volière te bewonderen zijn, maar ze moeten ook verzorgd worden. Ze hebben twee keer per dag eten nodig en je moet goed weten welk zaad ze graag hebben. Iedere vrijdag wordt de volière schoongemaakt, anders wordt het een grote rotzooi. Gelukkig neemt kleinzoon Mike dat voor zijn rekening. Op termijn neemt hij de zorg voor de vogels ook over.

Veel bekijks

De volière staat op een goede plek. Voor de bewoners van Torentjeshoef is het een leuke plek om even te gaan kijken en vaak komen ze daar ook andere mensen tegen. En ook de kinderen van Kinderdagverblijf De Wijde Wereld aan het Wilhelminaplantsoen komen graag langs. Ze zien daar vaak voor het eerst broedende vogels en jongen die gevoerd worden. Dankzij Kees en Mike!

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Bas Haans

 

 

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op