De Schakel
Nieuws
Judoclub ‘Ten shi’ bestaat zestig jaar

Vrijwilligers in het zonnetje   Op 1 juni 1961 richtte Jo Engel de judoclub ‘Berkel-Enschot’ op. Hij had in Tilburg getraind en hij vond dat er in Berkel-Enschot ook wat voor de jeugd moest gebeuren. Hij startte in een leegstaand…

Vrijwilligers in het zonnetje

 

Op 1 juni 1961 richtte Jo Engel de judoclub ‘Berkel-Enschot’ op. Hij had in Tilburg getraind en hij vond dat er in Berkel-Enschot ook wat voor de jeugd moest gebeuren. Hij startte in een leegstaand pand van de St. Caeciliaschool aan het Torenpad. Zestig jaar lang bleef hij de Judoclub trouw. Ik praat met hem in het sportcafé van ‘t Ruiven, waar het zestigjarig jubileum de volle aandacht krijgt.

 

Het begin

In het begin heeft Jo het allemaal alleen gedaan. Hij benaderde kinderen met de vraag of ze mee wilden doen. Hij kocht een oude mat van 450 gulden en gaf uiteindelijk aan 27 kinderen les. In 1967 werd De Schalm geopend en verhuisde de club daarheen. Daar kwam een nieuwe judomat aan te pas. Jo aarzelde niet en betaalde die uit eigen zak. Zo’n mat kostte toen vele duizenden guldens. Dat geld sprokkelde hij bij elkaar door veel over te werken en te klussen. Het geld dat hij zo verdiende, werd apart gehouden. Hij vertelt: ‘Tegen mijn vrouw zei ik dat de mat op de trap maar even moest wachten. Zij was daar niet enthousiast over’.

 

’t Ruiven en Bram Schellekens

In de Schalm moest de mat na iedere training opgerold en opgeborgen worden. In 1978 opende de gemeente de sporthal ‘t Ruiven. De judoclub kreeg daar een eigen ruimte met een judomat. Eindelijk werd de judoclub voor vol aangezien. Nog steeds wordt er in ‘t Ruiven getraind. Dat gebeurt onder leiding van Bram Schellekens. Hij is al 36 jaar lid en hij traint de jeugd ruim 20 jaar. Hij doet dat met veel inzet: wekelijks verzorgt hij vier lessen in de dojo ‘t Ruiven.

 

Resultaten

Jo was in staat om zijn leerlingen serieus aan het werk te zetten. Dat gaf resultaten. Zo bereikte judoka Jos Wouters het Nederlandse kampioenschap en werd daar derde. Op de Zuid-Nederlandse kampioenschappen werd er zestien keer een medaille mee naar huis genomen.

Huldiging

In het sportcafé wordt Jo in de toespraak met lof vermeld. Maar zegt hij tegen mij: ‘Ik heb het echt niet allemaal alleen gedaan; anderen zoals Peter van Raak en Wilhelmien van Gansen hebben heel veel voor de club gedaan’. Maar Jo mag trots zijn op het resultaat.

 

Tekst: Jan van der Straaten

Foto: Coen Brekelmans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op