De Schakel
Uitgelicht
Joep Henst, schrijver van Berkelse bodem

Brabander Joep Henst woont sinds drie jaar in Berkel-Enschot en schaart zich sinds kort in het rijtje auteurs van Berkelse bodem. Deze maand kwam zijn eerste boek uit met de titel “Het eerste en het laatste jaar”. Met een flinke…

Brabander Joep Henst woont sinds drie jaar in Berkel-Enschot en schaart zich sinds kort in het rijtje auteurs van Berkelse bodem. Deze maand kwam zijn eerste boek uit met de titel “Het eerste en het laatste jaar”. Met een flinke portie humor en verwondering schrijft hij over de periode dat hij in Friesland woonde en over zijn uitzending naar Afghanistan.

 

Deze twee werelden verschillen behoorlijk van elkaar. Toch ontdekt Joep een rode draad die door beide periodes heen loopt: voetbal. ‘Ik ben er een enorme liefhebber van’, vertelt Joep. Wanneer hij tien jaar geleden voor zijn werk bij de marechaussee verhuist naar Friesland, sluit hij zich aan bij de lokale voetbalvereniging. ‘Om te integreren’, legt hij uit. ‘Op die manier leer je snel mensen kennen en ook de taal onder de knie krijgen. In plaats van “houdoe” werd het “oant sjen”. Over dit soort culturele verschillen en natuurlijk het voetbal zelf, schreef ik korte verhaaltjes.’

 

Rode draad

Nu, jaren later, beslaan deze verhalen en anekdotes het eerste deel van zijn boek. Het tweede deel gaat over zijn uitzending naar Afghanistan. Een groter verschil is haast niet denkbaar, toch vormt ook hier zijn humoristische kijk op cultuurverschillen en uiteraard het voetbal een belangrijke rode draad. ‘Een van de eerste dingen die mij daar opviel, was dat er tussen alle nationale vlaggen, ook voetbalvlaggen wapperden. Waarom was dat? Ik kwam erachter dat ook hier voetbal een verbindende factor is. We hebben heel wat potjes gevoetbald. Militairen onderling, maar ook met en tegen de lokale bevolking. De omstandigheden waren natuurlijk compleet anders, maar er zijn ook zeker overeenkomsten. Voetbal vormde voor mij een manier om te ontspannen in deze toch vrij bizarre omstandigheden.’

 

Het verhaal gaat door

‘Ik draag het boek op aan mijn zoon Koen, die ook gek is op voetbal. Ik wil hem laten zien wie ik ben en wat ik doe. Het begon met voetbal en eindigt er ook weer mee. Vandaar ook de titel. Ik ben niet langer actief als speler, maar bemoei me er nog graag mee vanaf de zijlijn.’ Het is dan ook niet verwonderlijk dat er nog een boek over voetbal in de pijplijn zit. Een klein tipje van de sluier: de titel luidt ‘Spaghettivoetbal’.

 

“Het eerste en het laatste jaar” is verkrijgbaar via uitgeverij Gopher, webwinkels en de boekhandel.

Tekst: Noortje de Kok

Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts