De Schakel
Met Passie
Je eigen moestuin: lekker eten met de seizoenen

Zelf groente verbouwen in een moestuin is op dit moment erg populair. Zien hoe een zaadje uitgroeit tot een grote plant, lekker buiten zijn en als bonus ook nog eens smullen van groente en fruit uit eigen tuin. Ellen de…

Zelf groente verbouwen in een moestuin is op dit moment erg populair. Zien hoe een zaadje uitgroeit tot een grote plant, lekker buiten zijn en als bonus ook nog eens smullen van groente en fruit uit eigen tuin. Ellen de Visser kan erover meepraten en wil haar passie zoveel mogelijk delen.

 

Ellen de Visser, Bas Haans Fotografie.

Het is een oase van rust achter het hek van volkstuinvereniging De Kraan aan de Heikantsebaan. Een feestje voor oren en ogen. Met het geluid van vogeltjes en zoemende bijen en de enorme kleurenpracht van alles wat er groeit en bloeit. Oranje pompoenen, paarse koolrabi’s of roze frambozen. Het is geen wonder dat Ellen de Visser vaak op haar moestuin te vinden is. Sinds een jaar of twee bezit ze nu een moestuin op het complex, maar het ‘volkstuinbloed’ stroomt al langer door haar aderen. ‘Mijn vader had vroeger al een moestuin. Als kind ging ik eigenlijk nooit mee. Die interesse kwam pas later,’ lacht ze.

 

‘Prachtig hoe uit een klein zaadje zoiets moois kan groeien.’

 

Ellen is al gauw een paar uur per week kwijt op haar moestuin. Onkruid wieden, coloradokevertjes vangen of fruit plukken met haar kinderen. Ze verbouwt verschillende groenten, zodat er altijd wel iets te oogsten valt en er nooit te grote hoeveelheden tegelijk van het land komen. Dat doet ze biologisch en ze werkt daarbij met de seizoenen mee. ‘In de supermarkt kun je een bepaalde groente het hele jaar door kopen. Dan komen de sperzieboontjes bijvoorbeeld uit Egypte. Maar je kunt in Nederland prima het hele jaar door uit eigen tuin eten. Dat is niet alleen heel duurzaam maar ook erg lekker. Al is het wel handig om wat voorraadgroente zoals aardappels, uien of wortels te bewaren.’

Kennis en passie delen

Ellen wil haar kennis en passie graag delen. ‘Ik wil mensen graag vertellen over verschillende groentes en wat je ermee kunt doen. In De Schakel vertel ik wat ik die maand van de tuin kan halen, geef ik er meer informatie over en deel ik een recept zodat je weet wat je ermee kan maken. En dat zijn geen ingewikkelde gerechten. Gewoon met makkelijk verkrijgbare ingrediënten. Je hoeft daarvoor niet per se een eigen moestuin te hebben. Het kan je ook gewoon inspireren.’

Tekst: Noortje de Kok
Foto: Bas Haans

Het recept van september ‘Rode Biet’ is te vinden in de nieuwe maandelijkse rubriek: Van Berkelse Bodem

About the author

Related Posts