De Schakel
Uitgelicht
Jannie en Joop Kok zijn zestig jaar getrouwd

Vele tientallen jaren geleden trokken Joop en Jannie vanuit Twente naar het zuiden. Joop is werktuigbouwkundige en kreeg een baan bij de Volt in Tilburg. Jannie had altijd in de kruidenierswinkel van haar moeder geholpen. In die tijd was zo’n…

Vele tientallen jaren geleden trokken Joop en Jannie vanuit Twente naar het zuiden. Joop is werktuigbouwkundige en kreeg een baan bij de Volt in Tilburg. Jannie had altijd in de kruidenierswinkel van haar moeder geholpen. In die tijd was zo’n verhuizing een hele gebeurtenis. Ze wonen nu al bijna vijftig jaar aan de Erasmuslaan. Toen zij er kwamen wonen, waren dat de eerste huizen tussen de akkers. Een groot verschil met nu.

Op de dag van hun 60-jarige bruiloft hing de Erasmuslaan vol met vlaggen


Wonen aan de Erasmuslaan
Ze kregen drie kinderen en ze zijn blij met hun kleinkinderen. In Berkel-Enschot vonden ze hun draai en ze wonen met veel plezier aan de Erasmuslaan. Jannie heeft veel aan atletiek gedaan; ze bleef er gezond en slank bij. Nu ze ouder is, lukt dat niet meer. Ze heeft altijd gefotografeerd. Haar mooie foto’s van Franse landschappen en van een kleine zilverreiger hangen in de huiskamer aan de muur. Beiden houden erg van vogels. Die weten hun tuin te vinden. Joop heeft er 21 soorten vastgesteld.

Hij is een enthousiast filmer en heeft van die vogels in de tuin ook een film gemaakt met de titel 9,5 x 12,5. Dat is de afmeting van hun achtertuin. Vinken, kepen, merels, winterkoningen, vlinders, hommels, bruine kikkers, boomklevers en eekhoorns geven acte de présence op het doek. Joop is heel handig; hij is niet voor niets werktuigkundige. Hij bouwde in een half jaar een miniatuur draaiorgel, ook de muziek daarvoor zette hij op de draaischijven. Het orgeltje staat in de kamer en draait nog steeds.


Gids bij het IVN
Met zijn liefde voor dieren en planten kwam Joop al snel bij het IVN terecht als gids. Hij wil mensen graag laten zien hoe mooi de natuur is. Hij komt in De Brand, Kampina en De Mortelen. Al die gebieden hebben hun aparte dieren en planten. Toen de boomkikkers nog maar op een paar plekken in De Brand voorkwamen, heeft Joop ze daar gefilmd. Daarnaast volgde hij cursussen om andere mensen ook weer als gids op te leiden. Hoewel de oude dag je minder mobiel maakt, zitten Joop en Jannie niet stil.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

 

 

 

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op