De Schakel
Pennenstreek
Jan van Esch geeft de bolpen door aan….

Geef de bòlpèn door………..            Kogelschrèèverke of ook wel bòlpèn (balpen in het Tilburgs dialect) Een klein inkijkje in de levens van onze dorpsgenoten, wie zijn ze, hoe denken ze over Berkel-Enschot en nog wat meer….   Wie ben je? ‘Ik…

Geef de bòlpèn door………..           

Kogelschrèèverke of ook wel bòlpèn (balpen in het Tilburgs dialect)

Een klein inkijkje in de levens van onze dorpsgenoten, wie zijn ze, hoe denken ze over Berkel-Enschot en nog wat meer….

 

  1. Wie ben je?

‘Ik ben Jan van Esch, geboren op ’t Heuveltje in Berkel en werkzaam geweest in het basisonderwijs in Berkel-Enschot als leerkracht, schoolhoofd en directeur. Begonnen in 1969 op de jongensschool (1 jaar), daarna 25 jaar Vlashofschool en ruim 13 jaar Berkeloo.’

  1. Waaraan denk je bij het dorp Berkel-Enschot?

‘Tijdens mijn jeugd waren Berkel en Enschot kleine dorpen (samen 3000 inwoners) met veel ruimte ertussen. Die ruimte is nu volledig volgebouwd. Ik denk terug aan de mooie jeugdkampen (als kind en als leider). Ik kende bijna iedereen. Ik ken nu nog veel mensen, door mijn werkzaamheden in het onderwijs.’

  1. Wat vind je het mooiste plekje in Berkel-Enschot en waarom?

‘Veel mooie plekjes zijn verdwenen, maar ik heb een nieuw mooi plekje ontdekt. Vanaf de Enschotsebaan bij de Caeciliaschool is onlangs een mooi fietspad aangelegd naar de Bosscheweg (verlenging van het Bollekenspad).’

  1. Waar geniet je van?

‘Fotograferen, biljarten, zaalvoetballen, samen fietsen, de kleinkinderen, muziek, de tuin en de natuur.’

 

  1. Welke levenswijsheid zou je willen delen?

‘Geniet van de kleine dingen om je heen.’

  1. Wat beteken je voor Berkel-Enschot en wat betekent Berkel-Enschot voor jou?

‘Ik probeer nog steeds mijn steentje bij te dragen aan de gemeenschap (verkeersexamen, fotoclub, fotocursus). Het blijft nog steeds een fijn dorp om in te wonen, ondanks enorme uitbreidingen en verkeersdrukte.’

  1. Wat zijn je wensen voor Berkel-Enschot, of wat zou je anders willen zien?

‘De gemeente slaagt er niet in het dorp verkeersluwer te maken. De Koningsoordlaan functioneert onvoldoende en moet doorgetrokken richting N65.’

  1. Vraag van je voorganger Ad van Rijsewijk: ‘Hoe oud is de boerderij waar je in woont.’:

‘Onze boerderij is gebouwd in 1869 en in 1908 door mijn opa gekocht. Ik ben daar in 1949 geboren en woon er nog steeds met mijn vrouw Rian. Ook onze 3 dochters zijn er geboren. Een fijne plek om te wonen.’

  1. Aan wie geef je de bòlpèn door en waarom? En wat zou je aan hem/haar willen vragen?

‘Aan Boy van den Bogaard. Hij was vele jaren leerkracht op Berkeloo en werkt nu op ’t Ruiven. Tevens is hij trainer van Jong Brabant. Mijn vraag aan Boy: Wat is jouw persoonlijke ambitie als trainer?’

  1. Is er nog iets niet ter sprake gekomen, wat je nog wil delen?

‘Ik hou van Berkel-Enschot! Daar voel ik me thuis!’

Tekst: Jan van Esch en Ellen de Visser

Foto: Privé collectie Jan van Esch

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op