De Schakel
Nieuws
Jan Panhuijzen: voorzitter zijn van de KBO was hele rijke ervaring

Het zal een bijzonder moment zijn, als Jan Panhuijzen, na  10 jaar, aanstaande vrijdag  de voorzittershamer van de KBO Berkel-Enschot overdraagt aan zijn opvolger. ‘Ik kijk terug op een hele mooie tijd en uitstekende samenwerking met veel besturen, verenigingen, commissies en ongelooflijk…

Het zal een bijzonder moment zijn, als Jan Panhuijzen, na  10 jaar, aanstaande vrijdag  de voorzittershamer van de KBO Berkel-Enschot overdraagt aan zijn opvolger. ‘Ik kijk terug op een hele mooie tijd en uitstekende samenwerking met veel besturen, verenigingen, commissies en ongelooflijk veel vrijwilligers. We hebben het in Berkel-Enschot zo goed voor elkaar, dat onze vereniging en activiteiten model staan voor andere afdelingen van de KBO in Brabant .’

Toen Jan in de jaren 80 in Berkel-Enschot kwam wonen was het ‘werken, eten, werken, eten’. Jan had weinig tijd voor sociale contacten. Tijdens zijn werkzame leven heeft hij altijd in de ouderenzorg gewerkt, was onder andere projectleider bij Stichting Bejaardenwerk Tilburg, de voorloper van Stichting Contour De Twern. Hij kent het intra- en extramurale ouderenwerk als geen ander en daarom was hem het voorzitterschap van KBO Berkel-Enschot op het lijf geschreven.

Jan werd gevraagd door zijn voorganger Ties van Rijswijk als bestuurslid bij de KBO; een jaar later werd Jan voorzitter.

‘Onze vereniging is één van de grootste in Brabant, met ruim 1.650 leden. Je hoeft je als senior geen moment te vervelen. Er is zoveel te doen: van vaardigheden, kunstzinnige en creatieve activiteiten, tot veel sportieve mogelijkheden. Qua fietsen kun je alleen al kiezen uit wel  8 verschillende  vormen. Met de racefiets of mountainbike tot het recreatief fietsen in verschillende tempo’s. Maar je kunt ook gewoon aansluiten om mensen te ontmoeten, een praatje te maken. Tijdens het koffie-uurtje komen steeds meer senioren. Zo is er voor iedereen een mogelijkheid om niet geïsoleerd te raken en draagt KBO bij aan de leefbaarheid van Berkel-Enschot. Het  imago van ‘KBO’ mag dan wel een beetje suffig lijken, maar wij bewijzen het tegendeel.  In ons nieuwe logo van ‘65 jaar KBO Berkel-Enschot’ staat niet voor niets SPRINGLEVEND.

Geoliede machine
Alle onderdelen kennen een eigen commissie of werkgroep. Het bestuur is vertegenwoordigd in de meeste commissies, maar Jan sluit sowieso één keer per jaar aan in alle overleggen. Dat betekent, dat het werk van een voorzitter toch behoorlijk intensief is. Er zijn ongeveer 135 vrijwilligers aan het werk om alle activiteiten te organiseren. Het loopt als een geoliede machine, er is veel passie bij de vrijwilligers om het geregeld te krijgen; het bestuur voert in wezen alleen de regie.

‘Als voorzitter kijk ik terug op een rijke ervaring om te mogen en kunnen samenwerken met veel besturen en mensen. In eerste instantie primair voor alle senioren in onze gemeenschap en voor de KBO leden in het bijzonder’. Zijn laatste hoogtepunt is de fijne samenwerking binnen Platform 533 tussen onder andere KBO, Dorpsraad, bestuur Schalm en bouwbedrijf Rozen en Van Hoppe in de komst van de nieuwe theaterzaal in Koningsoord.

En wat komt er nu?
Jan blijft natuurlijk actief lid van KBO. ‘Het is ook leuk het werk van de KBO van de andere kant mee te maken’. Jan krijgt zo meer tijd om bezig te zijn met zijn hobby’s, zoals fotografie en koken. ‘Misschien ga ik wel een cursus ontwikkelen’. Naast zijn dagelijkse wandeling van 5 kilometer met echtgenote Mia, en andere sportieve bezigheden als zwemmen, fietsen en golf, zal er in elk geval meer tijd en ruimte zijn voor misschien weer nieuwe dingen. Jan zal het met een gerust hart over zich heen laten komen.

Tekst: Elke van Dommelen
Foto: Peter Timmermans

Jan Panhuijzen ontving op 22 maart 2019 de Tilburg Trofee uit handen van loco burgemeester Erik de Ridder als dank voor zijn voorzitterschap van de KBO.

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op