De Schakel
Reportage
Jamboree in Zuid-Korea 

Emma van Vloten Martin (16) doet verslag: Tweeduizend Nederlandse scouts en Explorers gingen in augustus naar de wereld Jamboree in Zuid-Korea. Tijdens dit scoutingsevenement hadden wij de tijd van ons leven. Er waren zoveel verschillende culturen aanwezig. Ook het land…

Emma van Vloten Martin (16) doet verslag:

Tweeduizend Nederlandse scouts en Explorers gingen in augustus naar de wereld Jamboree in Zuid-Korea. Tijdens dit scoutingsevenement hadden wij de tijd van ons leven. Er waren zoveel verschillende culturen aanwezig. Ook het land verschilt heel erg van Nederland, dus dat was ook tof.

Op de Jamboree zelf kon je spullen ruilen uit je eigen land die typisch scout zijn, bijvoorbeeld een das-ring of een insigne. Ik heb daardoor met veel jongeren uit veel landen contact kunnen leggen en vriendschappen gemaakt. De Jamboree begon met een optreden en werd afgesloten met een nog beter optreden met 20 k-pop bands. New Jeans was daar een van. De wereld Jamboree wordt om de vier jaar georganiseerd en je mag een keer mee als jeugd lid.

Eventjes terug in de tijd, vier jaar geleden verhuisde ik naar Nederland met mijn familie en begon ik een zoektocht naar wat er leuk was om te doen in het dorp. Ik keek samen met mijn ouders naar wat sporten, maar dat was niet echt wat ik zocht. Toen kwam mijn moeder met het idee om een keer te gaan meedraaien met de scouts en ik vond het geweldig! Scouting is vaak gewoon lol hebben buiten, iets actiefs doen met elkaar. Je hebt vier ‘niveaus’ bij scouting: bevers voor kinderen tussen 5-7 jaar, welpen voor kinderen tussen 7-11 jaar, scouts voor kinderen/tieners tussen 11-15 jaar en de Explorers voor jongeren tussen 15 en 18 jaar. Iedere keer als je een ‘niveau’ omhooggaat doe je gavere dingen en uiteindelijk bij de Explorers maak je zelf je eigen programma.

 

Ik ben begonnen bij de scouts en je leert daar veel handige dingen voor de buitensport, bijvoorbeeld hoe je een tent moet opzetten of hoe je een keuken moet bouwen met pionier palen. En bij de Explorers gaat het nog een stapje verder, je maakt je eigen programma, maar we plannen samen onze kampen en geldzaken.

Ik zou iedereen die graag buiten actief is of buitensport leuk vindt, aanmoedigen om een keer te komen meedraaien bij Scouting Berkel-Enschot. Want je weet pas of je het leuk vindt, tot je het hebt geprobeerd. Misschien zie ik je nog op de volgende Jamboree in Polen, ik zal bij het supportteam zitten. Tot dan!

Tekst: Emma van Vloten Martin

Bijschrift hoofdfoto: Emma (links), Zuid-Koreaanse (midden) die ons een dansje heeft geleerd en mijn buddy Malou (rechts)

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op