De Schakel
Reportage
Jaarlijkse Vaardigheidsdag Brandweer

Zaterdag 14 oktober werd vanuit de Brandweer Midden en West- Brabant/Cluster Oost de jaarlijkse Vaardigheidsdag georganiseerd. Wat voor de Brandweermedewerkers een goede oefening is, blijkt voor de “burger” een hele belevenis! Vaardigheidsdag ‘Deze dag is een soort oefencarrousel van de…

Zaterdag 14 oktober werd vanuit de Brandweer Midden en West- Brabant/Cluster Oost de jaarlijkse Vaardigheidsdag georganiseerd. Wat voor de Brandweermedewerkers een goede oefening is, blijkt voor de “burger” een hele belevenis!

Vaardigheidsdag
‘Deze dag is een soort oefencarrousel van de omliggende brandweerposten (Tilburg, Udenhout, Oisterwijk, Moergestel, Hilvarenbeek, Diessen, Goirle en Riel)’, vertelt Erik de Laat, teamleider/bevelvoerder van de Post in Berkel-Enschot. ‘De bedoeling is dat iedere post een oefenenscenering uitzet en dat die wordt beoefend door de verschillende korpsen’. Doelstelling is om de Brandweer zo realistisch mogelijk te laten oefenen, door ze te confronteren met mogelijke incidenten.

Scooterongeval
Een Brandweerwagen met draaiende motor, met bij het rechtervoorwiel een gehavende scooter. De “bestuurder” van de scooter ligt met zijn been beklemd onder dat wiel. Brandweerlieden lopen rond en bekijken hoe ze de situatie het beste kunnen benaderen; door het wiel met hydraulische kussens te liften. Als het handjevol toeschouwers niet zou weten dat er geoefend werd op de T-splitsing Egge – Den Herd, zou dat heel wat schrik aan kunnen jagen. Het ziet er zomaar naar uit zo’n ongeval. Dit keer in scene gezet, maar gebeurtenissen als deze zijn de realiteit van de dag voor de hardwerkende Brandweer. Na een onderlinge terugkoppeling, mogen een stel bofferds van kinderen even in de brandweerwagen en is het weer op naar de volgende oefening!

Tekst: Kelly Heijzelaar
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts