De Schakel
In memoriam
In memoriam: Jan de Wolf

Onlangs overleed op 85-jarige leeftijd schilder/tekenaar Jan de Wolf. Een dorpsgenoot met een rijk en kunstzinnig leven. Jan was op vele fronten actief in ons dorp. Zo was hij mede-oprichter van de SOK (Stichting Openbaar Karnaval), ontwerper van het eerste…

Onlangs overleed op 85-jarige leeftijd schilder/tekenaar Jan de Wolf. Een dorpsgenoot met een rijk en kunstzinnig leven. Jan was op vele fronten actief in ons dorp. Zo was hij mede-oprichter van de SOK (Stichting Openbaar Karnaval), ontwerper van het eerste Sint-Job logo en op politiek gebied actief voor de VVD. Ook behoorde hij toe aan het selecte gezelschap die de redding betekende voor Boerderij Denissen. De meeste mensen kennen hem echter van zijn prachtige schilder- en tekenwerken.

Jan de Wolf studeerde aan de Kunstacademie Tilburg. Hij verstond het om niet alleen zelf kunstenaar te zijn, maar kon zijn passie ook overbrengen op leerlingen. Hij was leraar kunstgeschiedenis aan het Odulphus en Theresia Lyceum. En docent grafisch tekenen en mode-ontwerpen aan de scholengemeenschap Dionysius in Tilburg.

Jan had een tekenclub op de zolder van Boerderij Denissen. Vele malen is zijn werk geëxposeerd. De tentoonstelling van zijn werk bij Boerderij Denissen werd geopend door de Franse culturele attaché. Veel van zijn werk was immers gemaakt in Frankrijk en Parijs.

Liefde voor Frankrijk
Minstens één keer per jaar was Jan de Wolf te vinden in Parijs en Frankrijk. Vele duizenden kilometers zijn per auto en fiets afgelegd op zoek naar de ideale plekjes om vast te leggen op canvas of aquarel-papier. Bekend zijn onder andere zijn serie van gevels van karakteristieke cafés, entrées en restaurants in Parijs en de vele landelijke gezichten.

Dorps- en stadsgezichten
Ook ons eigen dorp heeft Jan vele malen vastgelegd. Voor de Rabo Bank heeft hij in de jaren tachtig een serie aquarellen gemaakt van dorpsgezichten. Leden kregen daar een reproductie van. Voor het bouwproject ‘Craenweide’ kregen sommige kopers van hun makelaar een kleine aquarel van de situatie voor de bouw, een weiland met uitzicht op de Enschotse kerk. Menig dorpsgenoot heeft dan ook een Jan de Wolf aan de muur. Voor Tilburg Wijnstad in 1989 aquarelleerde hij de skyline van Tilburg, die als wijnetiket werd gebruikt.

Creatieve Muzikant
Om zijn studie te bekostigen was Jan de Wolf ook hobby-muzikant. Hij was onderdeel van de jazzband ‘Jazzzes’ en de ’Surprise Band’ en van de carnavalsband ‘Tammazuurke’ en later de ‘Zandstampers’.

Jan overleed na een kort ziekbed, een maand nadat zijn vrouw overleed. Zonen Stephan en Marco blikken terug op een vader die midden in het leven stond, van zijn passie zijn werk kon maken en onnoemelijk veel mooie werken achterlaat. Kijk op http://www.jandewolfaquarellen.nl/om zijn prachtige serie Franse entrées te bewonderen.

Tekst: Elke van Dommelen
Foto: Fam. de Wolf

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op