De Schakel
In memoriam
IN MEMORIAM HARRY AARTS

* Den Bosch 9-3-1930 – +Tilburg 25-3-2020 De oud-burgemeester van Berkel-Enschot drs. H.J.B. (Harry) Aarts is op 25 maart 2020 te Tilburg overleden aan het coronavirus. Harry Aarts was een Brabantse politicus die via zijn partij, eerst KVP en later…

* Den Bosch 9-3-1930 – +Tilburg 25-3-2020

De oud-burgemeester van Berkel-Enschot drs. H.J.B. (Harry) Aarts is op 25 maart 2020 te Tilburg overleden aan het coronavirus. Harry Aarts was een Brabantse politicus die via zijn partij, eerst KVP en later CDA, carrière maakte. Hij werd op 9 maart 1930 geboren in Den Bosch, in een echt KVP-nest. Hij volgde de HBS te Den Bosch en studeerde politicologie aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. In 1953 kwam Harrie namens de KVP in de gemeenteraad van Den Bosch. In 1957 huwde hij met C.J.M. (Corrie) van Hezik. Na korte werkperioden als personeelschef bij Heineken en organisatieadviseur bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten werd hij met ingang van 16 juli 1965 benoemd tot burgemeester van Berkel-Enschot. Op 17 juli verwelkomde loco-burgemeester Sjef Vugts het gezin Aarts-van Hezik aan de gemeentegrens te Heukelom. Vandaar begon een prachtige intocht, een defilé en een zanghulde. Er waren allerlei activiteiten voor het gemeentehuis in de Raadhuisstraat. Hoogtepunt van die dag was de plechtige raadsvergadering waarin Sjef Vugts de nieuwe burgemeester de ambtsketen omhing. Het gezin Aarts zou zijn intrek nemen in de burgemeesterswoning aan de Bosscheweg nummer 24. 
In de periode dat Aarts burgemeester was groeide het dorp explosief. Er werd veel gebouwd. In 1970 werd de 6000steinwoner verwelkomd, in 1971 de 7000steen in 1972 werd de mijlpaal van 8000 inwoners bereikt. Tijdens de ambtsperiode van Aarts kwamen diverse belangrijke gebouwen en gemeenschapsvoorzieningen gereed. Ik noem onder andere De Schalm, de gerestaureerde Boerderij Denissen, Sportpark de Rauwbraken met zwembad, Jeugdhuis ’t Torenhoekske en het oudste deel van Winkelcentrum Eikenbosch. In 1973 werd hij lid van de Tweede Kamer. Dat zou hij 20 jaar blijven. Op 16 maart 1974 werd hem eervol ontslag verleend als burgemeester van Berkel-Enschot. Na zijn kamerlidmaatschap was hij nog 5 jaar staatsraad in buitengewone dienst. Twee jaar geleden overleed zijn echtgenote op 88-jarige leeftijd te Tilburg.

Samenvattend heeft Harry Aarts veel betekend voor onze gemeente, voor de maatschappij en natuurlijk voor zijn gezin. Moge hij rusten in vrede.

Foto en tekst: Rinus van der Loo

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op