De Schakel
Reportage
IJspret vanuit een gouden hart

Terwijl de een thuis op de bank onder een deken kruipt, is een ander urenlang buiten op het ijs te vinden. De vrijwilligers van de Burg. Brendersstraat trotseren al dagen de kou om van binnen warm te worden van die…

Terwijl de een thuis op de bank onder een deken kruipt, is een ander urenlang buiten op het ijs te vinden. De vrijwilligers van de Burg. Brendersstraat trotseren al dagen de kou om van binnen warm te worden van die blije kindergezichten.

De ijsmeesters doen er alles aan om het veldje schaatsbaar te maken. Technisch gezien heb je alleen water en temperaturen onder nul nodig. Maar daar alleen red je het niet me. Heel veel doorzettingsvermogen en een gouden hart zijn wat dit ijsbaantje in het dorp bijzonder maakt. Om zes uur ’s nachts nog een laagje water spuiten en ’s avonds na negenen nog een keer.

Dankbaar schaatsen en spelen de kinderen erop los. In de middag staat er wel vijftig man op het ijs. Wat opgeschoten meiden giechelen op het plekje in het midden op het ijs. Opa trekt voorzichtig op zijn schoenen kleinkind voort. Jongens van basisschoolleeftijd schaatsen op hun ijshockeyers vlotte rondjes. De allerkleinsten mogen op de slee. Ouders helpen kinderen om de schaatsen aan te trekken en genieten van de eerste schaatspassen van hun kroost op het ijs.

De ijzers weerkaatsen de zonnestralen deze middag. De zon is voor de meeste een welkome gast en verwarmd de schrale toetjes. Het ijs wordt er papperig door en waar in de ochtend nog een gladde ijsspiegel lag, zijn nu veel grasplekken te zien. Maar het kan nog steeds.

’s Avonds is het nog steeds druk. De feestverlichting wint het van de volle maan en de muziek in de houten stal overstemt de gierende oostenwind. De vlammen waaien zijdelings de vuurkorf uit. De thermometer geeft -1 aan en de pleziermeter +10. De vrijwilligers genieten volop en de mensen op het ijs nog veel meer. Dit is meer dan een ijsbaan zonder entree, warme drank voor een kleine onkostenvergoeding, vriendelijkheid en belangeloos iets voor een ander over hebben. Dit is hoe het kan in een kleine gemeenschap. Berkel-Enschot dit is waarom ik van je hou.

Bekijk hier het fotoalbum met 84 foto’s

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Peter Timmermans

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op