De Schakel
Met Passie
Igno Wouters zet zich in voor contacten na reanimatie

Iedereen kan het overkomen: een hartstilstand. Je mag dan hopen dat er iemand in de buurt is, die weet wat er snel moet gebeuren. Als 112 wordt gebeld, gaat er ook direct een bericht naar burgerhulpverleners in de buurt. Maar…

Iedereen kan het overkomen: een hartstilstand. Je mag dan hopen dat er iemand in de buurt is, die weet wat er snel moet gebeuren. Als 112 wordt gebeld, gaat er ook direct een bericht naar burgerhulpverleners in de buurt. Maar ook toevallige passanten kunnen een reanimatie toepassen.

 

De hulpverlener

Vanaf het moment dat de ambulance arriveert, nemen zij het over van de toevallige passant of de burgerhulpverlener. Een inzet bij een reanimatie of ernstig ongeval is niet altijd even gemakkelijk te verwerken. Als de burgerhulpverleners contact zoeken met de patiënt lukt dat vaak niet vanwege de privacywetgeving.

 

Een hartstilstand en een reanimatie
zijn heftige gebeurtenissen voor iedereen

 

De patiënt

Als de reanimatie slaagt, heeft de patiënt zijn of haar leven mede te danken aan de burgerhulpverlener. Wie heeft hem of haar geholpen? En hoe is het gebeurd? De patiënt weet nietwat er rondom de hartstilstand is gebeurd. Vaak wil hij dat wel weten. Maar ook de patiënt lukt het vaak niet om in contact te komen met de burgerhulpverlener.

 

Hart4ALL

Igno Wouters is penningmeester van de stichting Hart4All. Hij heeft gezien dat het een fors probleem is om met elkaar in contact te komen, wat veel impact heeft op patiënten en hulpverleners. Hij wil zich graag inzetten om dat verder op weg te helpen. Hart4ALL is bijna tien jaar geleden gestart. Het is een non-profit organisatie, die de ANBI-status bezit. Het principe van Hart4ALL werkt via armbandjes voorzien van een unieke code, die het personeel van de ambulance aan patiënt en hulpverlener uitreikt. Met behulp van deze codes kunnen zowel patiënt als hulpverlener via de website van Hart4ALL in contact met elkaar komen. Contact komt dus alleen tot stand als beide partijen dat willen.

 

Het resultaat

In Brabant-Midden, West en Noord, Rotterdam en Utrechtreikt men de bandjes van Hart4ALL uit. Hart4ALL biedt daar de burgerhulpverleners en patiënten de mogelijkheid om met elkaar in contact te komen. Dit contact helpt beide partijen bij de verwerking en zorgt ervoor dat de burgerhulpverleners een volgende keer ook de helpende hand zullen bieden.

 

Tekst: Jan van der Straaten

Foto: Bas Haans

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op