De Schakel
Nieuws
Horecazaken creatief tijdens coronacrisis

Ondernemen in tijden van corona is een behoorlijke uitdaging. Vooral voor horecaondernemers, omdat zij verplicht hun deuren moesten sluiten. Maar stilzitten is er voor hen niet bij. En dus bedachten ze creatieve oplossingen: van maaltijden voor thuis tot versgebakken stroopwafels…

Ondernemen in tijden van corona is een behoorlijke uitdaging. Vooral voor horecaondernemers, omdat zij verplicht hun deuren moesten sluiten. Maar stilzitten is er voor hen niet bij. En dus bedachten ze creatieve oplossingen: van maaltijden voor thuis tot versgebakken stroopwafels voor bij de koffie.

 

In het begin maakte Sophie Daelmans van Brasserie Valentijn van de nood een deugd. ‘We zijn eerst fanatiek gaan klussen,’ vertelt ze. ‘We hebben de boel geschilderd en de overkapping verplaatst. Maar op den duur dan ga je het echte horecawerk toch missen. De gasten, de bedrijvigheid en de adrenaline.’ Veel horecaondernemers verzonnen creatieve oplossingen door hun maaltijden af te laten halen of te bezorgen. Maar Sophie pakte het anders aan. ‘Er komen hier veel wandelaars en fietsers. Die misten het om even een kopje koffie te drinken. Mijn koffieapparaat stond er maar werkeloos bij, dus waarom niet een coffee-to-go?’ Het idee sloeg meteen aan en dus was de volgende stap gauw gemaakt. Sophie zette een wafelijzer in de keuken en via het raam serveert ze nu ook warme, versgebakken stroopwafels. En ook die vielen in de smaak. ‘Je ziet dat mensen er blij van worden. En daar word ik op mijn beurt ook weer blij van.’

 

‘Mooi om te zien hoe iedereen elkaar helpt’

 

Sophie ziet dat de crisis ook mooie kanten heeft. ‘Iedereen is zo creatief. Mensen willen veel voor elkaar doen en verzinnen allerlei manieren om elkaar te helpen. En dat geldt ook voor de horecaondernemers. We zitten in hetzelfde schuitje, maar het is nooit ieder voor zich.’ Zo verkopen De Bron, Bistro Vos, Wolfs Catering, Arbies Beachhouse, De Druiventros, Boerderij Denissen, Hemels Eten & Drinken en Brasserie Valentijn een gezamenlijke cadeaubon. ‘Die kun je dus bij ieder van ons inleveren wanneer we open zijn.’

Denken in kansen
Hoe het verder gaat vanaf 1 juni als de horeca weer open mag? ‘Gelukkig hebben we buiten veel ruimte op ons terras,’ zegt Sophie. ‘Maar het blijft een lastige puzzel om te leggen met alle maatregelen.’ Te ver vooruitkijken wil ze dan ook nog niet. ‘Er is nog veel onzeker. Want hoe gaat het straks met de grotere evenementen, zoals feestjes en partijen? Maar,’ besluit ze, ‘ik ben van het devies ‘denken in kansen’. Dus wie weet wat voor creatieve ideeën er straks weer opborrelen.’

Tekst: Noortje de Kok
Foto: Bas Haans

 

 

About the author

Related Posts