De Schakel
Uitgelicht
Hoogheid Prins Maarten d’n Irste

‘Ik geniet van ieder moment’ Op of rond 11-11 wordt ieder jaar bekend gemaakt wie Prins Carnaval wordt. Vanaf het moment dat Maarten van de Ven op het podium verscheen als de nieuwe Prins Maarten d’n Irste is hij in…

‘Ik geniet van ieder moment’

Op of rond 11-11 wordt ieder jaar bekend gemaakt wie Prins Carnaval wordt. Vanaf het moment dat Maarten van de Ven op het podium verscheen als de nieuwe Prins Maarten d’n Irste is hij in een prachtige nieuwe rol gestapt. ‘Het is onbeschrijfelijk mooi wat er ieder moment dat ik Prins ben gebeurt’, zegt Maarten met een twinkeling in zijn ogen. ‘Ik wist dat het prachtig zou worden, maar het is nog leuker en mooier dan ik had verwacht.’

“Hoogheid” Prins Maarten is opgegroeid in Berkel-Enschot en heeft zo’n beetje alle Prinsen Carnaval van Knollevretersgat wel meegemaakt. ‘Alleen de allereerste niet bewust, maar toen was ik nog te jong.’ In juni werd Maarten gepolst of het hem leuk leek Prins van Knollevretersgat en Rommelpot te zijn. ‘Ik heb al die jaren zoveel gedaan met carnaval, maar deze zag ik echt niet aankomen. Ik heb erover moeten nadenken, maar niet heel erg lang. Het is een hele eer, en mijn thuisfront (vrouw Esther en drie kinderen) stonden er helemaal achter.’

‘Dan komt het moment dat je, na al die maanden geheimhouding, eindelijk op het podium komt, en steek, cape en scepter aan en in handen krijgt. Dát moment is met geen pen te beschrijven. Het enthousiasme, de felicitaties en het feest: in één woord overweldigend!’

Iedere week op pad
Wie denkt dat een prins dan even rust heeft tot aan carnaval, heeft het mis. De Prins en zijn Raad van Elf zijn vanaf dat moment ieder weekend wel op pad. In omliggende dorpen, in Tilburg, bij festiviteiten; overal is Prins Maarten met zijn gevolg aanwezig. Soms als gastheer, soms als deelnemer aan feesten en soms weer als gast van een andere prins.

‘Op het moment dat ik de Prinsenkleding aantrek word ik Prins Maarten; het is geen rol, maar ik bén op dat moment echt een Prins. Mijn adjudant en lijfwachten helpen en letten op mij en zorgen dat alles op rolletjes loopt. Mijn rol is verbinden, met mensen praten en verbroederen. Mensen die carnaval niet kennen, denken dat wij alleen maar bier drinken en dronken zijn, maar een Prins Carnaval is zoveel meer. In de aanloop naar carnaval ben ik iedere dag wel op pad. Ik bezoek de repetities van de carnavalsgroepen en –bands, ga kijken bij de opbouw van de wagens van de optocht, bezoek Torentjeshoef. Ik ging zaterdag nog meehelpen bij het ophangen van de banieren in het dorp.’

Wens
Nog ruim 2 weken voor het carnaval is. Aanstaande zaterdag valt de dikke carnavalsglossy Knollevreterbij iedereen op de mat en het weekend erop is het Tonpraoten. Op zaterdag 2 maart barst carnaval los. ‘Mijn wens: ik hoop dit jaar nog meer Knollevreters en Rommelpotters tijdens Carnaval te zien en nodig hierbij iedereen uit met ons mee te komen feesten’.

Tekst: Elke van Dommelen
Foto: Jan de Haan

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op