De Schakel
Uitgelicht
Hofkapel Lof der Zotheid

Muziek hoort bij carnaval. Gelukkig kennen Berkel-Enschot en Heukelom hele leuke carnavalsbands. Maar de Prins en zijn gevolg hebben bij hun vele bezoeken en opwachtingen ook een kapel nodig. Daarom worden zij altijd begeleid door een heuse Hofkapel. En in…

Muziek hoort bij carnaval. Gelukkig kennen Berkel-Enschot en Heukelom hele leuke carnavalsbands. Maar de Prins en zijn gevolg hebben bij hun vele bezoeken en opwachtingen ook een kapel nodig. Daarom worden zij altijd begeleid door een heuse Hofkapel. En in Knollevretersgat kennen we een wel heel bijzondere Hofkapel: Lof der Zotheid. Dit jaar voor de 13ekeer.

Prins Manfred d’n Irste (Manfred van Zeeland) had in zijn eerste jaar als Prins Carnaval een nijpend probleem. Hij had (nog) geen hofkapel. Gelukkig herinnerde hij de woorden van dorpsgenoot Danielle Schapendonk, die naar Rotterdam was verhuisd: ‘Als je bij carnaval muziek nodig hebt, dan mag je mij bellen.’ Prins Manfred nam de telefoon ter hand en zo geschiedde het: Danielle verzamelde in Rotterdam muzikanten om haar heen en reisde met carnaval af naar Knollevretersgat met de nieuwe hofkapel ‘Lof der Zotheid’. 

Jaar in, jaar uit bleef ‘Lof der Zotheid’ de Hofkapel van Knollevretersgat en ontwikkelde zich tot een onvolprezen band, zoals we die ook aankomende carnaval weer mogen meemaken. Inmiddels komen de muzikanten niet meer alleen uit Rotterdam, maar uit het hele land: van Groningen, Barneveld, Limburg tot Brabant en Zeeland. Danielle nam in het 11ejaar afscheid en ieder jaar is de samenstelling van de hofkapel weer anders. Alle leden spelen in hun eigen woonplaats in een orkest, harmonie, jazzband, of ensemble. Voor één week in het jaar spelen zij ook in de hofkapel. Gerepeteerd wordt er in Numansdorp, bij Rotterdam. 

Bezoek van de prins
Ieder jaar, 2 weken voordat carnaval losbarst, brengt de Prins met adjudant en raad, en bestuursleden van de SOK een bezoek aan de laatste repetitie van ‘Lof der Zotheid’. Maar liefst elf nieuwe nummers zijn er voor deze carnaval aan het repertoire toegevoegd. Lof der Zotheid repeteert slechts drie keer, maar voor deze rasmuzikanten is dat genoeg. In de aanwezigheid van alle ‘hoogwaardigheidsbekleders’ van Knollevretersgat krijgt de muziek een magische dimensie en raakt de muziek iedereen tot in de diepste vezels van het lijf. ‘Ja, ja, ik voel het al…..

Een eigen bus
Alle muzikanten zien er erg naar uit weer naar Knollevretersgat te komen. Voor Manon zal het de eerste keer zijn en zij heeft geen idee wat ze ervan kan verwachten. Voor oudgedienden Robert en Jaap die al voor de 10ekeer meedoen, is het een beetje thuiskomen. Vrij nemen van werk, 5 dagen lang carnaval vieren en het prachtige feest meemaken. Én vervoerd worden in een eigen bus en mee op de wagen in de optocht. Hoogtepunt voor hen is wel de ‘grensontmoeting’, op een voor nu nog geheime plek.  Kom meegenieten van Lof der Zotheid, met als eerste optreden de officiële opening van carnaval, zaterdag 2 maart om 10.30 uur bij Boerderij Denissen.

Tekst & Foto: Elke van Dommelen

About the author

Related Posts