De Schakel
Reportage
Het Tuinhuis officieel geopend

Ze noemen het Het Tuinhuis. Maar in niets gaat de vergelijking op met de tuinhuisjes die eenieder heeft. Het in bakstenen opgetrokken, modern ogende clubgebouw van volkstuinvereniging De Kraan is ruim, heeft elektriciteit, stromend water, een keuken, een ontmoetingsruimte en…

Ze noemen het Het Tuinhuis. Maar in niets gaat de vergelijking op met de tuinhuisjes die eenieder heeft. Het in bakstenen opgetrokken, modern ogende clubgebouw van volkstuinvereniging De Kraan is ruim, heeft elektriciteit, stromend water, een keuken, een ontmoetingsruimte en 2 toiletten. Het is nu officieel geopend aan de Heikantsebaan.

Ontzettend blij zijn de 60 leden ermee. In vergelijking met hun vorige locatie zijn vooral de toiletten een uitkomst. Gewoon door kunnen trekken en alles aangesloten op de riolering is wel wat anders dan een emmer water om door te spoelen. Volgens voorzitter Ben in ‘t Groen, is de ontmoetingsruimte echt een uitkomst. “Een bloemschikcursus kan nu gewoon in de avond met elektrisch licht gegeven worden”. Vooral het schuine dak en de drie blinde muren en de hoge raampui geven het clubhuis een karakteristiek uiterlijk. Hiermee weet de architect Ton van der Hagen geborgenheid en een intieme sfeer te creëren.

Levendiger
Ook Angelique Smulders, de secretaris van de vereniging, is in haar nopjes met het nieuwe tuinhuis. “Kijk wat er gebeurt, dat zegt al genoeg”, doelt ze op de 10 mensen die buiten voor het tuinhuis in de zon genieten van de koffie en elkaars verhalen over de tuin. “Als de bel rinkelt dan is de koffie klaar en schuift iedereen gezellig aan. Op onze nieuwe locatie is het veel levendiger geworden. Het sociale; het samenzijn is het grootste voordeel van deze locatie”.

Het gaat goed met volkstuinvereniging De Kraan. Nog geen jaar na de gedwongen verhuizing van de tuintjes langs het spoor bij De Kraan, staat alles er alweer mooi groen en bloeiend op de nieuwe stek. In overleg met de gemeente is een inrichtingsplan opgesteld aan de Heikantse Baan. Ze mochten zelfs nog meer ruimte, maar lieten het bij deze 60 tuintjes.

Naam blijft
De Kraan blijft na 37 jaar gewoon De Kraan met in hun logo het buitenkraantje. Waar de aardbeienplantjes vorig jaar nog aan De Kraan stonden, groeien hun loten nu verder aan de Heikantsebaan. Waar ook hier de slakken weer de mooie rode vruchten weten te vinden en waar medeoprichter van de club, Ad Oerlemans (87 jaar), zijn pioenrozen oogst voor een stukje tuin thuis in een vaas. Aan hem en de andere ereleden van de club is een robuuste houten bank geschonken. Om uit te rusten en te genieten van de gezamenlijke tuin van de volkstuinvereniging.

Bekijk hier het fotoalbum 

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts