De Schakel
Uitgelicht
Het beeld KomMa bij het winkelcentrum lijkt verdwenen

Aan de rand van het winkelcentrum Eikenbosch heeft altijd het beeld KomMa, een winkelende moeder met een kind, gestaan. Het is weggehaald vanwege de werkzaamheden aan de Eikenboschweg en staat tijdelijk op het terrein van Heijmans bij Koningsoord (voor het…

Aan de rand van het winkelcentrum Eikenbosch heeft altijd het beeld KomMa, een winkelende moeder met een kind, gestaan. Het is weggehaald vanwege de werkzaamheden aan de Eikenboschweg en staat tijdelijk op het terrein van Heijmans bij Koningsoord (voor het Gezondheidscentrum). Het wordt weer geplaatst in het nieuwe winkelcentrum. Maar dat duurt nog even, want daar zijn ze nog volop aan het bouwen.

Nu het beeld er niet meer staat, mis je het

Aangeboden door de Rabobank in 1990
Op 18 april 1989 werd de Rabobank heropend. Ter gelegenheid daarvan werd dit beeld door de bank aan de plaatselijke gemeenschap aangeboden. De toenmalige burgemeester J. Meijs heeft het beeld, samen met de voorzitter van deze bank de Heer A. Vugs onthuld, zo weet het Nieuwsblad van 27 april 1990 te melden. Het beeld is gemaakt door Jean en Marianne Bremers uit Helvoirt. De Rabobank heeft toen meer van dit type beelden laten maken. Het beeld ´Sport´, aan de ingang van de parkeerplaats bij de tennisvelden aan de Generaal Eisenhowerweg, is ook door hen gemaakt, evenals de plaquette in de hal van de Torentjeshoef.

Quatre mains
Het beeldhouwers-echtpaar Bremers maakt alle beelden samen. Zij werken met vier handen gelijkwaardig aan hetzelfde beeld. Zij signeren dan ook als JeanMarianne Bremers of JMB. Zij gebruiken voornamelijk brons. Beiden hebben kunstgeschiedenis gestudeerd en de Kunstacademie gevolgd. Eerst hebben ze voor de klas gestaan, maar vanaf 1980 hebben ze zich toegelegd op het maken van beelden. Ze weten als geen ander een balans in hun beelden aan te brengen: een aantal menselijke figuren, die met elkaar in de ruimte zweven, terwijl ze slechts op een enkel punt met de aarde verbonden zijn. Hoewel het bij het beeld ‘Sport’ om slechts één figuur gaat, is het een mooi voorbeeld van die balans.

Er staan zo’n honderd en dertig beelden van hen in binnen- en buitenland, waarbij vooral Den Bosch rijk is bedeeld. Wie zich verder in hun sierlijke beelden wil verdiepen kan terecht op hun website www.jeanmarianne-bremers.nlof men schaft zich het prachtige boek Quatre Mains aan, uitgegeven bij Pictures Publishers in Woudrichem (www.picturespublishers.nl).

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts