De Schakel
Jeugd
Herfst in BS Rennevoirt

Van onze verhalenverteller een leesverhaal voor kinderen van 8-9 jaar. Om voor te lezen aan kids van 6-7 jaar. Griezel je mee?… De bomen kleuren langzaam van groen naar rood en geel. In de bossen liggen al een hoop blaadjes…

Van onze verhalenverteller een leesverhaal voor kinderen van 8-9 jaar. Om voor te lezen aan kids van 6-7 jaar.
Griezel je mee?…

De bomen kleuren langzaam van groen naar rood en geel. In de bossen liggen al een hoop blaadjes op de grond. Het heeft al veel geregend. Maar eigenlijk nog te weinig. De grond is te droog, het water in het Galgeven staat nog steeds veel te laag. 

De vogels zoeken het warme zuiden op en de spinnen zijn bezig hun webben te maken. Ze laten zich door de lucht blazen en waar ze terecht komen maken ze een web. Dan wachten ze daar rustig af tot er een vliegje in terecht komt; dat wordt dan hun maaltje. Het wordt herfst. 

Kaatje roept: “Nee spin, niet onze school opeten!” Dan wordt ze wakker. Kaatje heeft duidelijk gedroomd. Ze droomde, dat de spin, die in haar jampotje zit, eruit was gekropen en dat die de school wilde opeten, omdat de spin boos was. Gelukkig was het maar een droom! 

Kaatje heeft gisteren in de tuin een spin gevangen en wil die op school laten zien. Ze heeft de spin in een jampotje gedaan, met bovenin gaatjes, zodat de spin nog lucht krijgt. Met de jampot in haar tas loopt ze samen met Roos naar school. Ze zitten samen in groep 5 van Rennevoirt bij juffrouw Marit. Iedereen zou wat meebrengen voor de herfsttafel. Kaatje zet haar potje op de herfsttafel en gaat op haar plaats zitten. Ze hoort Bas zeggen: “Die durf ik best te pakken.” 

Kaatje kijkt om en ziet dat Bas haar potje met de spin vast heeft. Ze staat op, pakt de pot uit de handen van Bas en zegt: “Stom jong, blijf ervan af.” 

Bas lacht en zegt: “Je moet een spin niet in een potje doen, dat hoort niet!” 

“Dat weet ik ook wel, ik laat de spin straks los,” zegt Kaatje. 

Dan valt het deksel van de pot. Bas had deze losgedraaid. De spin valt uit het potje op de grond. Maartje gaat gillen, want zij is super bang voor spinnen. Kaatje roept: “Voorzichtig, trap niet op de spin!” 

“Zie je nou Kaatje, dat heb je er van als je een spin mee naar school neemt,” zegt Bas. 

Roos neemt het voor Kaatje op en zegt: “Bas houd je mond. Jij bent aan de pot gekomen. Jij hebt het deksel losgedraaid!” 

Bas steekt zijn tong uit. Dan komt juffrouw Marit binnen en kijkt het even aan. “Allemaal gaan zitten,” zegt ze heel rustig. 

Het is meteen stil en iedereen gaat zitten. Alleen Maartje zit met haar benen omhoog op haar stoel, Kaatje staat nog en kijkt boos naar Bas. 

“Kaatje ga zitten en Maartje doe je benen omlaag. Ze kijkt naar Roos: “Roos kun jij mij vertellen wat er aan de hand is?” 

Roos vertelt over de spin in het potje van Kaatje en dat Bas het deksel had losgeschroefd. En dat de spin nu ergens rondloopt in de klas. Maartje geeft gelijk weer een gilletje:”Ieuw”. “De spin moet gevonden worden, die hoort niet in een leslokaal thuis. We beginnen direct met gym. Ik stel voor dat Bas en Kaatje samen de spin gaan zoeken. Pakken jullie je gymspullen en kijk uit waar je loopt!” 

Maartje is als eerste uit de klas, de anderen volgen. Juffrouw Marit zegt tegen Bas en Kaatje: “Jullie tweeën lossen dit samen op. Kan ik daarvan op aan?” 

Ze knikken allebei. “ Als jullie de spin hebben gevangen kunnen jullie met handenarbeid spullen een spin maken voor de herfsttafel. En zet de spin buiten in de bosjes.” De juffrouw draait zich om en is op weg naar de gymles. 

“Sorry Kaatje, dit was echt mijn bedoeling niet. Zullen we de spin samen gaan zoeken?” 

“Het was toch niet zo’n goed idee om de spin mee naar school te nemen,” zegt Kaatje. 

“Hoe ziet de spin eruit?” vraagt Bas. 

“Het is een kruisspin met een groot kruis op zijn rug.” 

Samen zoeken ze op de vloer. Ze hebben al een paar dunne huisspinnen gezien en pissebedden. De pissebedden hebben ze meteen buiten gezet door de pissebedden op een papiertje te laten lopen, dan het raam op een kier te zetten en de pissebedden naar buiten te kieperen. 

Ze hebben de hele vloer afgezocht en ook onder de kasten, maar geen kruisspin te zien. Dan roept Kaatje: “Kijk Bas, daar zit ze!” 

Ze wijst naar het plafond bij het gordijn. “En zij heeft al een web gemaakt, dat doet ze wel snel!” 

Kaatje heeft gelijk goede zin. 

Bas zegt: “Doe jij de spin maar in het potje.” 

“Dat is een beetje moeilijk. Ik kan daar nooit bij,” zegt Kaatje. “Jij bent veel langer. Als jij nou op de stoel gaat staan, dan geef ik je het deksel.” 

Bas blijft staan en verroert zich niet. “Kom op nou Bas, dan kunnen we de spin mooi buiten zetten. Of ben jij soms bang voor spinnen?” 

Bas zegt eerst niks en gaat dan zitten. “Ik vind spinnen enge beesten.” 

Kaatje wil hem uitlachen maar denkt: Dat is niet slim, we moeten het samen oplossen. Daarom zegt ze: “Kom nou eens kijken hoe mooi deze spin is, met zijn dikke lijf en een groot kruis op zijn rug!” 

Bas komt wat dichterbij maar nog best wel op afstand. “Nee, ik durf niet, sorry.” Kaatje gaat op de stoel staan met het potje in de ene hand en in de andere hand het deksel. Ze staat op haar tenen en wiebelt met de stoel. Bas loopt snel naar Kaatje toe. Hij wil de stoel van Kaatje tegenhouden. Kaatje valt bijna. Ze zwaait met haar armen en tikt zo de spin uit zijn web. Deze komt met een draadje naar beneden en blijft voor het gezicht van Bas hangen. 

Kaatje houdt hem het potje en deksel voor zijn neus en zegt: “Vlug doe de spin erin!“ Bas pakt het aan en vangt zonder er bij na te denken de spin in het potje. Kaatje moet lachen en zegt: “Jij bent mijn held!” 

Bas lacht ook en zet het potje op tafel. Samen pakken ze materiaal uit de handenarbeid kast. Van de herfsttafel pakt Kaatje een kastanje. Samen maken ze een spin in een web. Als ze de spin af hebben hangen ze deze voor het raam boven de herfsttafel. Dan gaan ze naar buiten. Kaatje haalt het deksel van het potje en zet de kruisspin op de grond. Ze kruipt meteen weg in de bosjes. “Dag spin,” zegt Kaatje, “sorry, dat ik je in een jampotje heb gestopt. Ga maar lekker vliegjes vangen en opeten.” 

Als ze terugkomen in de klas, zijn de anderen net terug van de gym en kijken bij de herfsttafel naar de spin in het web. Die vinden ze heel mooi. 

Vind jij de spin in het web ook mooi? Zou jij ook een spinnenweb kunnen maken met een spin erin? 

KNUTSELWERKJE
KLIK HIER VOOR DE UITLEG

Wim Verbunt 
Verhalenverteller 

About the author

Related Posts