De Schakel
Met Passie
Henk Hoppenbrouwers en de Duurzaamheidsvallei

De eretitel ‘Groenste stad van het land’ is nog steeds een felbegeerde onderscheiding voor menig gemeentebestuur. Tot enkele jaren geleden zat Henk Hoppenbrouwers langdurig in de jury van deze landelijke competitie. Met specialisten vanuit allerlei disciplines moesten ze uitmaken wie…

De eretitel ‘Groenste stad van het land’ is nog steeds een felbegeerde onderscheiding voor menig gemeentebestuur. Tot enkele jaren geleden zat Henk Hoppenbrouwers langdurig in de jury van deze landelijke competitie. Met specialisten vanuit allerlei disciplines moesten ze uitmaken wie het groenste was. Hij heeft er de beste herinneringen aan. Als het over natuur en milieu ging, wilde Henk er graag bij zijn.

Vogelverleiders
In 2012 bestond Oisterwijk 800 jaar. Dat werd met de nodige activiteiten gevierd. De Stichting Oisterwijk 800 kwam met het idee om voor elk jaar een vogelverleider te laten maken door de inwoners van Oisterwijk. De vogelverleider was bedoeld als een pendant van een vogelverschrikker: vogels zijn welkom. Het werd een groot succes: Er werden honderden vogelverleiders geplaatst op een weiland in Heukelom (gemeente Oisterwijk). Maar er komt een moment dat ze moesten worden opgeruimd. Ze werden bij elkaar gehaald en naar Mie Pieters gebracht. Henk was erbij met nog een paar mensen die vogelverleiders belangrijker vonden dan vogelverschrikkers. Toen de klus geklaard was, stonden ze met een paar mensen bij de brug bij Mie Pieters nog wat na te praten: de Duurzaamheidsvallei was geboren.

 “Natuur beschermen moet jezelf doen”


Stichting De Duurzaamheidsvallei
Stichting De Duurzaamheidsvallei wil zich sterk maken voor een duurzame ontwikkeling in het beekdal van de Voorste Stroom tussen Tilburg en Oisterwijk. Op een gegeven moment werd Henk voorzitter; hij is het nog steeds. Henk vindt het belangrijk, ‘dat voor natuur en milieu iets bereikt wordt via overleg met iedereen die er bij betrokken is’. Zo werd een gesprek gestart met de boeren in het beekdal over natuurontwikkeling. In eerste aanleg zaten de boeren daar niet op te wachten, maar door goed overleg veranderde het klimaat voor zo’n idee. Er werden alles bij elkaar 19.000 bomen en struiken geplant om het gebied aantrekkelijk te maken voor dieren. ‘Het werkt als je zelf de handen uit de mouwen steekt’, zegt Henk.

Zonnepanelen
Er werd een plan gelanceerd om een zonnepark van 20 ha aan te leggen langs de A65. De mensen van de Duurzaamheidsvallei waren niet enthousiast; zij wilden eerste zonnepanelen op de daken. Dat is inmiddels gerealiseerd samen met de boeren in het gebied en het zonnepark is van de baan.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Bas Haans

Heukelometje, Bas Haans Fotografie.

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op