De Schakel
Reportage
Halloween: muizensoep met oogballen

Zaterdag 28 oktober was het griezelen geblazen in het dorp! Halloween; het feest waarbij op 31 oktober de doden herdacht worden (oorspronkelijk in Angelsaksische landen), wordt steeds vaker in Nederland gevierd. Zo ook in Berkel-Enschot. Jeugdwerk Berkel-Enschot organiseerde voor de…

Zaterdag 28 oktober was het griezelen geblazen in het dorp! Halloween; het feest waarbij op 31 oktober de doden herdacht worden (oorspronkelijk in Angelsaksische landen), wordt steeds vaker in Nederland gevierd. Zo ook in Berkel-Enschot. Jeugdwerk Berkel-Enschot organiseerde voor de 4e keer een wandeltocht voor de allerkleinsten ter ere van dit feest.

Wandeltocht
De wind blaast hard door de straten en laat herfstbladeren dansen. Het begint al te schemeren en het miezert kleine beetjes. De eerste groepjes kinderen en hun begeleiders, bijna allemaal verkleed of geschminkt als iets dat schrik aanjaagt, verzamelen zich bij “de Blokhut” van de Scouting. Sommigen houden een lampion vast, of een paraplu, welke door een aantal kindjes als een goed ‘wapen’ wordt gezien, tegen de vampiers, weerwolven en spoken onderweg.

Ieder kwartier (de eerste om 18.15 en de laatste om 19.15 uur) start een groepje aan de tocht. In een tent zit een tovenaar in een stoel met een raar wezentje op schoot dat vreemde geluiden maakt als de kinderen hem willen aaien. Wandelend met een dapper kind voorop, vertrekken de durfallen door een spookachtige mist.

Griezelige spelletjes
Spookjes-lantaarns met waxinelichtjes wijzen de weg zodat niemand verdwaalt. Ook helpen vrijwilligers met het veilig oversteken waar nodig. Overal hangen pompoenen, verschillende huizen zijn aangekleed met lichtjes, skeletten en zelfs monsterlijke geluiden en spannende muziek klinkt uit luidsprekers. Tijdens de tocht kunnen de kinderen aan spelletjes meedoen. Eerst mogen ze met ringen om heksenhoeden gooien. Daarna volgt roeren in een pruttelende ketel; een groen brouwsel dat gemaakt blijkt van muizen en oogballen. De meest onbevreesde kinderen wagen zich aan zo’n muisje (snoep) en drinken wat van de soep (groene ranja). Een bowlingbaan met bloederige voetstappen, blikgooien en een marshmallow roosteren boven een laaiend open vuur staan op het programma. Ook al regent het op een gegeven moment pijpenstelen; de die-hard Halloween wandelaar wil toch de laatste opdracht volbrengen en op zijn verregende blaadje schrijven hoeveel kaarsen, heksenhoeden, heksenbezems en spinnen hij heeft geteld. Als beloning voor het doorstaan van deze griezelige en barre tocht, mogen de begeleiders zich warmen aan een warm drankje en krijgen de kinderen limonade en een zakje chips.

De felle weersomstandigheden mochten de pret niet drukken bij deze goed georganiseerde wandeling, met een hoog “moet-je-meemaken” gehalte. Ook was het niet té spannend voor de kleintjes (voor de oudere kinderen was er later op de avond een griezeltocht). Kortom; griezelpret voor jong en oud!

Klik hier voor de video

Tekst: Kelly Heijzelaar
Fotografie: Peter Timmermans
Video: Marcel Panis

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op