De Schakel
Reportage
Grijs-Groen-Gelukkig in de Torentjeshoef

In de Stulp van Torentjeshoef zijn de tafels aan elkaar geschoven en er zitten bijna dertig bewoners klaar om te beginnen met bloemschikken. Het is een drukte van belang. De vrijwilligsters An, José, Elly, Jeanne en kleindochter Isa helpen de…

In de Stulp van Torentjeshoef zijn de tafels aan elkaar geschoven en er zitten bijna dertig bewoners klaar om te beginnen met bloemschikken. Het is een drukte van belang. De vrijwilligsters An, José, Elly, Jeanne en kleindochter Isa helpen de mensen en ze vragen of je koffie of thee wilt hebben; op grote schalen serveren ze chocoladekoeken, die ze ook zichzelf goed laten smaken. Corina van Loon en vrijwilligers van Stichting Jeugdwerk KreaKids helpen om al de kinderen met een mooi knutselwerkje naar huis te laten gaan en de bewoners met een aandenken.

Met groen om je heen ben je beter af

Natuur en gezondheid
Onderzoek heeft uitgewezen, dat je je beter voelt met groen en natuur om je heen. Dat geldt ook voor de bewoners van de Torentjeshoef. Dus werd er samen met het IVN een project gestart om daar invulling aan te geven: natuur naar binnen en de mensen naar buiten de natuur in. De Postcode Loterij is goed voor de financiering. Vrijwilligers van het IVN gaan met de bewoners naar buiten. Op alle vier locaties van ’t Heem wordt dit project uitgevoerd. Corrie Klomp, welzijnsmedewerkster, legt het allemaal voor iedereen uit.

Bloemschikken
Het bloemschikken is nog een heel karwei. Er komen potten op tafel met daarin een groene, bewerkbare pasta om de bloemstelen in te steken. De tafels liggen vol met ranonkels, anjers, crocusbollen en groene takjes. Ik zit naast mevrouw Bosman. Ze vertelt me dat ze vroeger cursussen gaf in bloemschikken. Het is nu weer even wennen om het zo goed mogelijk aan te pakken. Vrijwilligster An vertelt enthousiast waarom ze dit werk doet: “Het geeft zoveel voldoening, ook voor jezelf”.

KreaKids
De kinderen van KreaKids hebben hun eigen besognes: die mogen knutselen met allerlei meegebracht materiaal, ze maken hiervan een wintertafereel met Olaf erin. Het gaat de één beter af dan de ander, dat is duidelijk. Het is de bedoeling dat de kinderen samen met de oudere bewoners optrekken. De kinderen vinden het best leuk en de bewoners zijn vertederd door al die kleintjes. Vooral de oudere meisjes weten wat ze moeten doen: ze steken zelf gemaakte sneeuwpopjes in het bloemstuk van elke bewoner.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op