De Schakel
Grijs, groen en gelukkig

Zorgstichting ’t Heem en het IVN sluiten overeenkomst grijs, groen en gelukkig. Het is een samenwerking om ouderen in contact te brengen met de natuur. Veel van de ouderen in de Eikelaar, Torentjeshoef, Leyenhof en Haarensteyn (de locaties van ’t…

Zorgstichting ’t Heem en het IVN sluiten overeenkomst grijs, groen en gelukkig.
Het is een samenwerking om ouderen in contact te brengen met de natuur.

Veel van de ouderen in de Eikelaar, Torentjeshoef, Leyenhof en Haarensteyn (de locaties van ’t Heem), komen uit een landelijke omgeving en hebben een nauwe band met de natuur. Als je in een woon- en zorggebouw woont, is het fijn dat je die band in stand kunt houden of versterken. Dat is het doel van een samenwerking tussen Zorgstichting ’t Heem en het IVN (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid). Afgelopen week ondertekenden de organisaties de overeenkomst.

Natuurbeleving
‘De zorglocaties van ’t Heem staan in een groene omgeving, maar de omgeving ‘versteent’ steeds meer’, aldus directeur-bestuurder Herman Weggen van Zorgstichting ’t Heem. ‘Het is belangrijk dat cliënten in aanraking komen met bloemen en planten, zowel binnen als buiten. Buiten zijn geeft energie en prikkelt de zintuigen.’

Een groep enthousiaste vrijwilligers en de coördinatoren Welzijn volgden een training Natuurbeleving. ‘Die training inspireerde hen hoe de beleving in de natuur te verdiepen’, aldus Herman. In Leyenhof zaaiden de cliënten afgelopen week bijvoorbeeld zomergoed in kweekbakken op het terras van de benedenverdieping. Ook gingen ze er op uit naar een boerderij en maakten een wandeling, waarna ze met de materialen uit de natuur aan de slag gingen. Rond de kerst werd zo bijvoorbeeld een grote kerstboom gemaakt.

Samen met de buurt
’t Heem en het IVN zetten zich daarnaast in de komende twee jaar gezamenlijk in voor een groenere omgeving en aankleding van de zorglocaties. Ook maken ze een kalender met natuuractiviteiten en zouden ook graag de buurt hierbij willen betrekken.

’t Heem is een van de eerste organisaties in Nederland die een overeenkomst met het IVN sluit voor het project grijs, groen en gelukkig en wordt daarmee  koploper en ambassadeur.

Bron: Zorgstichting ’t Heem
Foto: Zomergoed inzaaien in kweekbakken op het terras.

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op