De Schakel
Gregoriaans Passie-/Paasconcert

‘Eigenlijk zou je het beter een ‘Goede Weekconcert kunnen noemen’, zegt Pieter Jong, die als historicus alles weet van gregoriaanse muziek, maar bij dit concert geen officiële rol vervult. Hij heeft aanvankelijk dan ook wat bedenkingen over het feit dat…

‘Eigenlijk zou je het beter een ‘Goede Weekconcert kunnen noemen’, zegt Pieter Jong, die als historicus alles weet van gregoriaanse muziek, maar bij dit concert geen officiële rol vervult. Hij heeft aanvankelijk dan ook wat bedenkingen over het feit dat zijn foto bij dit artikel geplaatst zal worden.

De Goede Week

De benaming Goede Week verwijst naar het heil dat alle mensen in de dood en de verrijzenis van Jezus wordt aangezegd en begint met Palmzondag. Het is de laatste week van de veertigdagentijd die voorafgaat aan Pasen. Het doel van de Goede Week is de overweging van het lijden en sterven van Christus, te beginnen met zijn intocht als Messias in Jeruzalem op Palmzondag, als de inwoners van de stad met palmtakken zwaaien. Met het Hosanna filio David (Hosanna, zoon van David) begint het concert ook. Vervolgens hebben de gezangen betrekking op Witte Donderdag, wanneer de instelling van de Heilige Eucharistie gevierd wordt. Na het orgelspel dat naar Goede Vrijdag verwijst is de Stille Zaterdag de Paaswake, de rustdag tussen dood en opstanding. Op Paaszondag gedenken we de opstanding met het ‘Resurrexi, et adhuc’ (‘Verrezen ben ik’). Van de tekst van de gezangen krijgen alle bezoekers de Nederlandse vertaling.

Palmzondag

Voor het Enschots Gregoriaans koor is dit de eerste keer dat een Passie-/Paasconcert wordt gegeven. Het werd mogelijk doordat er een subsidie beschikbaar werd gesteld. Het koor werd in 2003 door Arthur Baeten opgericht. Dirigent is Ad van Herel en als organist zal zondag Piet Romans optreden.

Op Palmzondag zijn er altijd veel activiteiten in het dorp, en dat is ook dit jaar het geval, maar laat dat u er niet van weerhouden om dit prachtige concert in de Caeciliakerk, dat 9 april om 15.30 uur begint, bij te wonen. De toegang is gratis.

Tekst: Robert Holl
Fotografie: Peter Timmermans

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op