De Schakel
Gouden bruiloft bij Jan en Marianne Meeuwsen

‘Koud’, zegt Jan en ‘helemaal af’, zegt Marianne over hun trouwdag op 17-12-1968. Vijftig jaar geleden gaven ze elkaar het ja-woord voor de wet in het gemeentehuis van Tilburg en voor het geloof in de kerk op de Besterd. Daarna…

‘Koud’, zegt Jan en ‘helemaal af’, zegt Marianne over hun trouwdag op 17-12-1968. Vijftig jaar geleden gaven ze elkaar het ja-woord voor de wet in het gemeentehuis van Tilburg en voor het geloof in de kerk op de Besterd. Daarna ging het gezelschap naar de receptie in De Postelse Hoeve. Daar was ook het feest. ‘Dat werd iets drukker als verwacht, want collega’s van mijn werk bij Nationale Nederlanden in Den Haag, besloten om niet heel dat eind te reizen voor alleen de receptie’, lacht Jan als hij er nog aan terug denkt. Jan werkte destijds als procuratiehouder bij dit schadebedrijf. Later werkte hij bij verzekeraar Delta Lloyd in Amsterdam en beëindigde hij daar zijn carrière als directeur algemene zaken. Maar nimmer verhuisde hij naar plekken dichterbij zijn werk. 

Honkvast
Een paar dagen voor de bruiloft werd de woning aan de Klaproosstraat opgeleverd. En sinds die tijd zijn ze nooit verkast naar een andere stek. ‘Marianne is nogal honkvast’, geeft Jan als verklaring. ‘Ik kon voor mijn werk een paar jaar naar Argentinië, maar heb dat maar beleefd afgewezen, want ik kreeg Marianne voor geen goud mee’. 

Marianne is inderdaad vlak bij haar geboortehuis in Tilburg gebleven. Haar ouders hadden een cafetaria op d’n Besterd die De Gezonde Apotheek als naam had. Daar kwam Jan nog weleens om een kroketje en om te kijken of Marianne er was. Dat de liefde wederzijds was, bleek wel bij het betalen van de snack. Jan gaf een gulden en kreeg vier kwartjes terug van Marianne. 

Sinds haar 16deheeft Marianne veel haren geknipt en mensen een verzorgde look gegeven. Daarmee trad ze in de voetsporen van haar vader, die voor de cafetaria een herenkapperszaak had in de Besterd.

SOK
Zeg je carnaval dan staan Marianne en Jan Meeuwsen vooraan. Beiden waren bestuurslid van SOK (Stichting Openbaar Karnaval) en allebei speelden ze in het carnavalsorkest De Bullekus. Marianne de trompet en Jan de grote trom. Jan was ook 3 jaar op rij Prins Carnaval in Knollevretergat. Van 1991 tot 1994. Inmiddels hebben ze hun muzikale optredens dankbaar aan hun kinderen overgelaten die ook in Carnalvalsbandjes spelen. Samen met de kinderen en 5 kleinkinderen hebben ze nu nog een actief en druk leven. ‘Blij met hetgeen we nu nog allemaal hebben’, straalt Marianne als ze naar de foto’s van de kleinkinderen kijkt. 

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts