De Schakel
Dorpsraad
Gevoelige onderwerpen niet gemeden tijdens Nieuwjaarsreceptie Dorpsraad 5-1-2020

Drukte bij nieuwjaarsreceptie Dorpsraad Berkel-Enschot  De kerkzaal van cultureel centrum De Schalm was helemaal gevuld. Met mooie klanken van het Harmonieorkest van Muziekvereniging Concordia en toehoorders. Ongeveer 150 dorpsbewoners luisterden tussen de muziekstukken door naar wethouder Rolph Dols, die meteen…

Drukte bij nieuwjaarsreceptie Dorpsraad Berkel-Enschot 

De kerkzaal van cultureel centrum De Schalm was helemaal gevuld. Met mooie klanken van het Harmonieorkest van Muziekvereniging Concordia en toehoorders. Ongeveer 150 dorpsbewoners luisterden tussen de muziekstukken door naar wethouder Rolph Dols, die meteen maar met het heikele punt begon. “De grote zaal, komt die er?”, vroeg de dorpenwethouder zich hardop af. “Nee, op dit pad moeten we niet doorgaan anders worden we teruggeroepen door de Raad van State”. Hij blijft zoeken en kijken naar andere mogelijkheden in samenwerking met Platform 533. 

De Kraan
Ook het gevoelige onderwerp van de spoorwegovergangen ontweek hij niet. “In 2016 wilden we De Kraan helemaal openlaten. Maar de verkeersveiligheid staat dit niet toe”. Hij gaf aan dat hij een wethouder is die vooroploopt.” Als het goed gaat, maar ook als het niet goed gaat.” Hij ziet het dorp als een dorp in transitie met heel veel energie en veel meningen. “Dat geldt ook bij een verkeersbesluit. Er zijn mensen voor en mensen tegen. Er moeten echter knopen doorgehakt worden. De social media staan na zo’n besluit bol van opmerkingen en altijd komt er één woord naar boven: de gemeente. De gemeente wil echter hetzelfde als u: zorgen voor gezond en gelukkig wonen.” 

Voorzitter Lex Emmen van Muziekverenging Concordia gaf in zijn nieuwjaartoespraak een terugblik op het geslaagde jubileumjaar. In de 85 jaar hebben ze veel tradities in het dorp muzikaal omlijst. “We streven er altijd naar om deel uit te maken van het dorpsgemeenschap en zichtbaar te zijn in het dorp”, aldus Emmen. Concordia blijft een veelzijdige vereniging. Met de drie orkesten, wil de muziekvereniging zoveel mogelijk mensen laten genieten van muziek. Veelzijdigheid is er ook in het samenwerken met andere muziekverenigingen, het Muziekhuis openstellen voor diverse gezelschappen en bijvoorbeeld muziek in de klas brengen bij de basisscholen. Dat er op hoog niveau gespeeld wordt, was zondagmiddag goed te horen.

Groeipijnen
Tineke Donga-Freling, voorzitter van de Dorpsraad, kondigde alvast aan dat er in januari rondetafelgesprekken komen met de vele verenigingen die het dorp rijk is. In een tweede sessie willen ze dit dorpsbreed gaan organiseren. “Wat wilt u op de agenda? Welke onderwerpen vindt u belangrijk? Laat het ons weten en we zorgen dat het aan de juiste gesprekspartners wordt voorgelegd.”

De voorzitter bedankte ook de leden die de Dorpsraad gaan verlaten. Henk Granneman die de Verrijk je Wijk aanvragen behandelde en zijn partner Irene Granneman die vier jaar secretaris is geweest. Ook Hannie Robben werd met luid applaus bedankt voor acht jaar inzet, met name op de dossiers voor zorg en welzijn.  “Berkel-Enschot is gegroeid en dat gaat niet zonder groeipijnen. Bovenal is en blijft Berkel-Enschot een mooi dorp”, besloot de voorzitter.  

Tot slot gaven Jeroen en Fabienne Granneman van Toonaangevend een optreden en konden de nieuwjaarswensen uitgewisseld worden. 

Bekijk hier het fotoalbum en de video

Tekst: Ellen van Slooten
Fotografie: Bas Haans
Video: André Oude Vrielink

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op