De Schakel
Dorpsraad
Geslaagd politiek debat

Initiator De Dorpsraad kan tevreden zijn. Ongeveer 100 bewoners en 12 van de 14 politieke partijen kwamen af op het politiek debat. Met een strakke planning en een afwisselend programma lukte het om iedereen voldoende aan het woord te laten. De…

Initiator De Dorpsraad kan tevreden zijn. Ongeveer 100 bewoners en 12 van de 14 politieke partijen kwamen af op het politiek debat. Met een strakke planning en een afwisselend programma lukte het om iedereen voldoende aan het woord te laten. De partijen kregen 1 minuut voor een pitch en daarnaast vier thema’s die spelen in het dorp nader te belichten. Ook voor vragen vanuit de zaal was ruimte.

Dat de politieke partijen de kans om zich te presenteren voor het dorp met beide handen aangrepen, bleek wel aan de vertegenwoordigers die aanwezig waren. Van de 5 wethouders, waren er 3 naar Ons Koningsoord afgereisd. Ook 3 dorpsbewoners die op de kieslijst staan, konden hun visie op het dorp ventileren. Alle mogelijke bestuurders in spe, zagen met eigen ogen hoe schitterend het voormalige trappistinnenklooster tot een multifunctioneel gebouw is verworden. Mario Jacobs (Groen Links) deelde zijn herinnering dat hij hier een paar jaar geleden nog stond met natte voeten in een kelder vol water.

Ad van der Bruggen gaf namens Platform 533 aan dat de ruimte niet voor alle verenigingen een uitkomst zijn. Niet toegankelijk genoeg voor leden van De Zonnebloem, loket B-E, SWO en andere clubs en niet groot genoeg voor een KBO en KVG. Hij viste naar toezeggingen van de partijen dat er één multifunctionele zaal komt in de directe nabijheid van het dorpshart. “Groepen moeten hier op dit terrein, samen kunnen ontmoeten en niet her en der versnipperd.”

Joop Blom wist bij de PvdA de belofte los te peuteren om in Berkel-Enschot in gesprek te gaan over het ouderenbeleid. En hij hoopt samen met de huidige dorpenwethouder Erik de Ridder (CDA) dat Tilburg de volgende stad wordt die in navolging van Den Haag het predicaat senior vriendelijk krijgt.

Uit de zaal
Verder kwamen uit de zaal opmerkingen over de sluiting van de spoorwegovergang aan de Raadhuisstraat. De vraag of de overgang aan De Kraan openblijft, werd niet beantwoord. Het uitblijven van een goede ontsluiting tijdens de bouw aan Koningsoord en Oostkamer kwam aan de orde. De Hoolstraat zou slechts éénmaal bij wijze van uitzondering gebruikt worden voor bouwverkeer de Hoge Hoek. Nu zouden de bewoners echt niet meer weten waar ze het moeten zoeken door de overlast van vrachtverkeer. En gepleit werd er voor een snelle start van een rechte Koningsoordlaan en niet een kronkelende die bij de tennis langs een karrespoor moet en daar een flessenhals wordt.

De D’66er Berend de Vries nam het op voor zijn huidige collega in het college van B&W, door een opmerking uit de zaal dat er geen overleg is geweest met de bewoners over de sluiting van de spoorwegovergang te ontkennen. En Erik de Ridder van het CDA benadrukte dat hij als dorpenwethouder het spreekuur voor bewoners in ere wil houden.

“Geen fijnere plek dan hier thuis in Berkel-Enschot”, scandeerde Yvonne Heutmekers-Linders die op de kieslijst van de VVD staat. Henk Denissen is als oud-voorzitter van de Dorpsraad en de Bewoners Overleg Groep geen onbekend gezicht in het dorp. Dit keer probeert hij namens de Lijst Smolders Tilburg in de gemeenteraad te komen. Claudia Dankers, die hier gebogen en getogen is, wil in de politieke arena namens Voor Tilburg ook een mooi leefklimaat voor haar kinderen creëren in Berkel-Enschot.

Alle nieuwe partijen waren aanwezig. Burger Initiatief Tilburg wil meer geld naar de dorpen en de wijken en minder naar de stadskernen Spoorzone, Piushaven en centrum.  Links Offensief ziet de kracht in de transitie om bewoners en bedrijven zelf met initiatieven te laten komen en deze ook samen uit te laten uitvoeren. “Niet enkel door de gemeente, want dan betaal je de hoofdprijs”. Nieuwkomer 50 Plus pleit voor minder regels bij het aanvragen van vergunningen. Hij ziet de oplossing in afspraken maken met 1 ambtenaar bij 1 loket.

Weet u nog niet op wie u gaat stemmen? Stemwijzer Tilburg 2018

Tekst: Ellen van Slooten
Fotografie: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op