De Schakel
Reportage
Garagesale: Zondagse drukte in Berkel-Enschot

Op een willekeurige zondagmorgen is het bijna altijd heel rustig in de woonstraten van Berkel-Enschot. Maar dat was afgelopen zondag wel anders. Om 10 uur reden er steeds auto’s en liepen er mensen door de Jan Tinbergenlaan, Kloosterstraat, Sint Willibrordstraat,…

Op een willekeurige zondagmorgen is het bijna altijd heel rustig in de woonstraten van Berkel-Enschot. Maar dat was afgelopen zondag wel anders. Om 10 uur reden er steeds auto’s en liepen er mensen door de Jan Tinbergenlaan, Kloosterstraat, Sint Willibrordstraat, Donatusstraat en Sint Jorisstraat. Daar waren de meeste garages open voor een garagesale.

Een rijke uitstalling
Het was er prachtig weer voor. Zo nu en dan zon, geen wind en lekker fris weer. Vaak werd de ‘koopwaar’ uitgestald voor de garage op de stoep. Er was van alles te koop. Als de kinderen groter worden, heb je stapels kinderboeken en DVD’s waar geen enkel kind meer naar omkijkt. Bovendien heb je dan spijkerbroeken, T-shirts, schoenen, vestjes, truien, puzzels, sokken, schaatsen en rolschaatsen over en die waren dan ook op veel plaatsen uitgestald, vaak in de kleinere maten. Maar je vindt er ook winterbanden, koffers, stoelen, kleedjes, planken, tassen, glazen en vazen.

Moet je nu echt al die oude meuk bewaren?

Gezellig voor de kinderen
Net als op de vrijmarkt in Amsterdam, namen de kinderen vaak de kans waar om ook wat geld over te houden aan zo’n gebeuren. Er werd ranja aangeboden voor 20 cent, terwijl koffie en thee meestal 50 cent kostten. Voor een kinderportemonnee een welkome aanvulling. Overigens valt het op, dat de moeders vaker de verkopers zijn dan de vaders.

Opbrengst voor een goed doel
De opbrengst hoeft niet per se in de kinderportemonnee of de huishoudportemonnee te verdwijnen. Sommigen gebruiken de opbrengst voor een goed doel, zoals Rob en Cindy Marinus-Denissen aan de Lijsterbeslaan. De opbrengst van de garagesale daar wordt besteed aan onderzoek naar medicijnen voor het bestrijden van de zogenaamde energiestofwisselingziekte. Dergelijke medicijnen bestaan namelijk nog niet. Dat is een ziekte waarbij het DNA beschadigd is en de spierfuncties afnemen en op een gegeven moment is de energie op. Het is chronisch en progressief. Meestal krijg je op jonge leeftijd er al last van en je wordt zelden volwassen. Hun zoontje Joris is daaraan op 2 ½ jarige leeftijd overleden. Cindy gaat binnenkort, net als vorig jaar de Mont Ventoux beklimmen om daarmee ook weer geld op te halen voor het onderzoek naar de dringend gewenste medicijnen.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Iris de Groot

[Fotobijschrift] Henk Denissen en zijn kleinkinderen Senna en Thijs.

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op