De Schakel
Nieuws
Gaan er ooievaars broeden langs de Voorste Stroom?

Zaterdag 27 maart werden er in het beekdal van de Voorste Stroom bij de Sparrendreef en op het Baaneind door mensen van de Stichting Duurzaamheidsvallei twee hoge palen in de grond gezet met daarop takken, te gebruiken als nest door…

Zaterdag 27 maart werden er in het beekdal van de Voorste Stroom bij de Sparrendreef en op het Baaneind door mensen van de Stichting Duurzaamheidsvallei twee hoge palen in de grond gezet met daarop takken, te gebruiken als nest door een paar ooievaars.

 

Ooievaars in de beekdalen

Veel mensen denken dat ooievaars alleen maar op kleigronden broeden, omdat er daar voldoende kikkers zijn. Op de zandgronden van Noord-Brabant zou de tafel voor ooievaars onvoldoende gedekt zijn. Maar voor 1900 broedden ooievaars ook in de Noord-Brabantse beekdalen. Daarna zijn ze daar verdwenen; overigens iets later gebeurde dat ook in de rest van Nederland.

 

Ooievaars bezoeken al regelmatig het beekdal

 

Voedsel van ooievaars

Destijds moet er dus voldoende voedsel voor ooievaars in de beekdalen zijn geweest. Maar zou dat nu ook weer het geval kunnen zijn? Het hoofdvoedsel van ooievaars bestaat niet uit kikkers, zoals de meeste mensen denken, maar uit regenwormen. De prachtige vogels lopen langzaam door het gras en pikken links en rechts wat van hun gading is: regenwormen, insecten, muizen, mollen en soms een kikker. Maar die zitten eigenlijk niet midden in een weiland, dus dat is maar een enkele kikker die ze verorberen.

Ooievaars foerageren ook wel langs de waterkant, maar vissen krijgen ze niet te pakken. Hun snavel is glad aan de zijkant en ze krijgen ze daardoor nauwelijks grip op een gladde vis. Als ze langs de waterkant lopen, zijn ze op zoek naar wormen en andere kleine dieren.

 

Vernatting van het beekdal

Regenwormen hebben baat bij een hoge grondwaterstand. Henk Hoppenbrouwers van de Duurzaamheidsvallei zegt dan ook: ‘Als we onze plannen hier kunnen verwezenlijken met een verhoging van de grondwaterstand, zullen ooievaars daar zeker voldoende voedsel kunnen vinden. Kijk maar naar het Stokske ten noorden van Moergestel. Daar broeden ze ook al een paar jaar. Dit gaat zeker lukken’.

De nesten

Het zijn heel forse palen. Er zijn mooie rechte larixstammen voor uitgezocht en daar bovenop is een platform met takken. Er is een flink diep gat voor nodig om de paal goed stevig in de grond te krijgen. De paal steekt mooi af tegen de maartse lucht en de vraag is wanneer de eerste ooievaars er zullen zijn.

 

Tekst en foto: Jan van der Straaten

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op