De Schakel
Nieuws
FotoBE bestaat tien jaar

Van de leden van een fotoclub mag je verwachten dat ze zich met fotograferen bezighouden, maar hoe doen ze dat. Welke accenten worden er gelegd? En wat zijn de prioriteiten? FotoBE bestaat deze week tien jaar. Tijd voor een vraaggesprek…

Van de leden van een fotoclub mag je verwachten dat ze zich met fotograferen bezighouden, maar hoe doen ze dat. Welke accenten worden er gelegd? En wat zijn de prioriteiten? FotoBE bestaat deze week tien jaar. Tijd voor een vraaggesprek met Mirjam van Vooren en Toon Fouchier, voorzitter en penningmeester van de club. “We hadden een leuke dag uit en een mooie expositie gepland om ons jubileum te vieren. Helaas moeten we alle feestelijkheden een jaar uitstellen.”

Ontwikkeling van het niveau van de fotografie bij de leden
“De eerste prioriteit ligt bij het verhogen van de kwaliteit van het fotograferen bij de leden” stelt Toon Fouchier. “Daar doen we van alles voor. We hebben mentoren en we bespreken foto’s met elkaar”. Mirjam vult aan: “We komen om de twee weken bij elkaar. De avonden worden door een klein clubje voorbereid.” Op de clubavond leer je veel van de opmerkingen van andere leden bij de foto’s. Uiteraard heeft fotograferen veel van doen met subjectieve voorkeuren en dat maakt het juist spannend. Er komen veel ideeën en meningen aan bod.

Fotograferen vraagt je volledige inzet, zowel wat de techniek als de artistieke invulling betreft

Maatschappelijk betrokkenheid
Toon Fouchier: “De fotoclub is een deel van Berkel-Enschot en daarom stellen we ons ook open op naar andere clubs en groepen”. “We hebben door de jaren heen steeds meer activiteiten in het dorp opgepakt,” vult Mirjam aan.  Er worden exposities gehouden in de gangen van Ons Koningsoord, maar daar blijft het niet bij. Een aantal jaar hebben alle kinderen van groep 7 op de basisscholen in het dorp  les gekregen in fotograferen. Dit is nu opgepakt door de scholen met ondersteuning van leden van de fotoclub, terwijl ook ouders van de kinderen hun steentje bijdragen.

Leden van de club gaan één keer per jaar naar Torentjeshoef om portretfoto’s van de bewoners te maken. Deze worden vervolgens aan de bewoners aangeboden. Voor andere clubs en dorpsactiviteiten maken leden foto’s voor bijvoorbeeld de website.

Boek Duurzaamheidsvallei
De Stichting Duurzaamheidsvallei heeft het plan opgevat om een boek te maken over het beekdal van de Voorste Stroom. Leden van de fotoclub gaan op stap om foto’s daarvoor te maken. U kunt ze overal in de duurzaamheidsvallei met hun camera’s tegenkomen.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Henk Schoenmakers

About the author

Related Posts