De Schakel
Reportage
FotoBE geeft fotocursus aan groep 7 Berkeloo

De tentoonstelling in Ons KoningsoordIn kleine groepjes worden de leerlingen van 3 groepen 7 van basisschool Berkeloo door leden van fotoclub FotoBE rondgeleid langs de foto’s, die in de gangen van Ons Koningsoord zijn tentoongesteld. Het is weer eens wat…

De tentoonstelling in Ons Koningsoord
In kleine groepjes worden de leerlingen van 3 groepen 7 van basisschool Berkeloo door leden van fotoclub FotoBE rondgeleid langs de foto’s, die in de gangen van Ons Koningsoord zijn tentoongesteld. Het is weer eens wat anders dan rekensommen en begrijpend lezen. Het bekijken van de tentoongestelde foto’s roept allerlei vragen op. Waarom moet je de horizon niet in het midden zetten, maar bovenin of onderin het beeld? En wat voor soort portretten kun je maken?

Met een spiegelreflexcamera
maak je andere foto’s dan met je mobieltje

Subsidie van de Rabobank
Enkele jaren geleden maakte FotoBE een plan om jonge kinderen wegwijs te maken in de fotografie. Weliswaar maken ze met hun mobieltjes al heel jong de nodige foto’s. Maar je leert het pas echt met een spiegelreflexcamera in je hand. Hoe stel je scherp en hoe krijg je het voor elkaar dat de achtergrond vaag is en de voorgrond juist scherp? FotoBE maakte een opzet voor een cursus en kreeg van de Rabobank de benodigde subsidie. Daarvan kon een aantal spiegelreflexcamera’s worden aangeschaft en de cursussen konden beginnen.

De gangen van Ons Koningsoord
De gangen beneden in Ons Koningsoord zijn ideale plekken om foto’s op te hangen. Er is speciale verlichting aangebracht, waardoor foto’s heel goed verlicht kunnen worden. Op die manier komen ze goed tot hun recht.  Voorafgaand aan de fotocursus van dit jaar bekijken kinderen de expositie. Veel van wat ze gezien hebben, zal terugkomen tijdens de fotocursus en kunnen ze zelf ook leren.

Gaan de kinderen nu beter fotograferen?
Het fotograferen met een mobieltje is voor jonge kinderen een vanzelfsprekendheid. Het komt nauwelijks bij hen op, dat je het ook anders kunt doen. Maar als je bij de rondleiding goed luistert naar de vragen en opmerkingen, blijkt dat de ondernemende jongens en meisjes graag aan de slag gaan met een echte camera. Het fascineert hen dat je daarbij veel meer kan. Ze krijgen op drie vrijdagen een fotocursus van leden van FotoBE, die daarbij geholpen worden door ouders. De kinderen kijken nu al uit naar de eerste cursus op 22 maart. Het zal zeker resultaten hebben.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op