De Schakel
Uitgelicht
Films van Berkel-Enschot in de beeldbank van Regionaal Archief Tilburg

VAN DE WIELERRONDE TOT CARNAVAL Berkel-Enschot heeft een rijke historie. Tot voor kort was deze bij Regionaal Archief Tilburg alleen in documenten en foto’s terug te vinden, maar nu komt de geschiedenis nóg meer tot leven. De archiefcollectie is namelijk…

VAN DE WIELERRONDE TOT CARNAVAL

Berkel-Enschot heeft een rijke historie. Tot voor kort was deze bij Regionaal Archief Tilburg alleen in documenten en foto’s terug te vinden, maar nu komt de geschiedenis nóg meer tot leven. De archiefcollectie is namelijk verrijkt met bijzondere filmbeelden uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Dankzij een schenking de Berkel-Enschotse amateurfilmer Peter Brekelmans duik je in het lokale verleden met bewegend beeld.

De eerste carnavalsoptocht

Bijzonder zijn de beelden van de eerste carnavalsoptocht van het Knollevretersgat in 1977. Opvallende praalwagens en uitbundige loopgroepen passeren de camera. Tijdens een carnavalsoptocht worden vaak actualiteiten belicht, zo ook in de jaren zeventig. Zo zien we hoe Joop den Uyl, destijds nog net minister-president, met steekpenningen in verband wordt gebracht en op een praalwagen met grote hond lezen we de pakkende slogan: “Géén poep op de stoep”. Brekelmans bracht overigens ook enkele latere optochten in beeld.

Ronde van Berkel

Naast de Knollevreters komt in de collectie van Brekelmans nog een uniek stukje Berkelse geschiedenis aan bod, namelijk de Ronde van Berkel. Deze wielerwedstrijd is sinds 1953 onlosmakelijk verbonden met de kermismaandag en wordt tot op de dag van vandaag nog steeds gereden. Brekelmans filmde de Ronde in 1990, 1991 en 1993. Niet alleen de sportieve prestaties van de fietsers zijn te zien, maar hij legde ook de vertrouwde gezelligheid langs de route vast.

Filmbank en BrabantinBeelden

Andere onderwerpen die naast carnaval en de wielerronde in de collectie voorkomen zijn voetbal, tennis, feestdagen en zelfs een dagje Efteling. Kortom, nostalgisch kijkplezier, maar vooral een feest der herkenning voor de inwoners van Berkel-Enschot (en daarbuiten).

In het totaal zijn 21 films zijn voor iedereen te bekijken in de beeldbank van regionaalarchieftilburg.nl (zoek op Brekelmans en filter op film) en op www.brabantinbeelden.nl, hét foto- en filmgeheugen van Brabant.

Tekst en foto: Regionaal Archief Tilburg

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op