De Schakel
Reportage
Fietsen zonder vallen in Torentjeshoef

Afgelopen vrijdag werd in het verzorgingshuis Torentjeshoef een zogenaamd fietslabyrint, een hometrainer met een groot tv-scherm, officieel geïntroduceerd. Met een fiets en daarop een camera had men eerder straatopnamen gemaakt in Berkel-Enschot. Op een tv-scherm worden die afgespeeld. Door op…

Afgelopen vrijdag werd in het verzorgingshuis Torentjeshoef een zogenaamd fietslabyrint, een hometrainer met een groot tv-scherm, officieel geïntroduceerd. Met een fiets en daarop een camera had men eerder straatopnamen gemaakt in Berkel-Enschot. Op een tv-scherm worden die afgespeeld. Door op de hometrainer te gaan zitten en te gaan trappen, kan je door Berkel-Enschot fietsen zonder de kans te lopen dat je door een snelle fietser van de sokken wordt gereden.

Verlies van het volume aan spieren bij weinig beweging
Corrie Klomp, medewerkster welzijn, vertelde bij de introductie dat vallen bij oudere mensen relatief veel voorkomt, vaak met fatale gevolgen. Dat wordt vooral veroorzaakt door een afname van het spiervolume door te weinig bewegen, waardoor je niet meer zo veel grip hebt op de stabiliteit van je lichaam. Dus is het van groot belang dat je veel beweegt, ook in een verzorgingshuis. Maar hoe doe je dat als je slecht ter been bent en het niet meer zo vlot gaat?

Fietsen door Berkel-Enschot, terwijl je binnen zit. 

Het fietslabyrint als oplossing
Er zijn een paar honderd video’s van zulke fietstochten gemaakt, maar er was er geen van Berkel-Enschot. Dus moest die gemaakt worden. De familie Wouters heeft deze kosten voor haar rekening genomen. Het resultaat mag er zijn. Er zijn verschillende routes door Berkel-Enschot. De video’s zijn gemaakt met prachtig fietsweer in de zomer: het beeld is helder en groot, je hoort de wind om je heen en de merels fluiten onderweg, als je goed luistert.

Even wennen
Corrie Klomp nodigt de bewoners uit om een keer een fietsroute uit te proberen. Mijnheer Van Antwerpen start als eerste. De andere bewoners van Torentjeshoef kijken gefascineerd toe. Ze zien de echte buitenwereld weer voor zich, die soms ver weg was. Sommigen kennen het dorp heel goed en weten precies waar de fietser zich bevindt; anderen corrigeren dat weer.

Het is even wennen, maar mevrouw Baarst en Mevrouw Heydens volgen al gauw. Het blijft niet bij een paar keer rondtrappen; er wordt flink doorgefietst. De bewoners van Torentjeshoef zullen vaak en graag door Berkel-Enschot gaan fietsen, dat is wel duidelijk.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts